Op maandag 30 oktober 1944 gingen de bruggen over het Markkanaal met een enorme knal de lucht in. De Duitsers bliezen ze op om de geallieerden tegen te houden. Uiteraard hield dat de opmars vanuit Breda niet tegen zo leert de geschiedenis, maar wie zich indenkt dat de Duitse legerleiding daar wel in geloofde, begrijpt dat de bevrijding ook in Terheijden gepaard ging met grote schade en veel dodelijke slachtoffers.
Legerleiding wel, maar veel Duitse soldaten hadden voor zichzelf de pijp al lang aan Maarten gegeven. Zij vochten wel maar misschien wel meer voor het redden van eigen hachje dan voor de Führer. In de kerktoren van Terheijden hadden de Duitsers goed uitzicht op de geallieerden maar de bevrijders wisten dat ze daar zaten. Op dezelfde dag als die van het opblazen van de bruggen, werd de kerktoren geraakt door een voltreffer.
Deze en andere beschietingen die tot de bevrijding op 4 november leidden, kostten meerdere dorpsbewoners het leven. De Duitsers verlieten hals over kop de kerk en betrokken de molen als nieuwe uitkijkpost. Bij het voormalig Jagertje en verderop in de Lageweg, stond Duits afweergeschut waardoor Terheijden dagenlang onder Duits vuur, en vuur van de bevrijders lag. Veel dorpelingen zaten dan ook in schuilkelders waarvan sommige met de hand gegraven werden zowel in achtertuinen als in het buitengebied.
In de vroege morgen van zaterdag 4 november vertrokken de Duitsers met hun zendapparatuur vanuit de molen het dorp uit waarna later op de dag de Poolse bevrijders binnentrokken. Veel hoerageroep was er nog niet bij want plots laaide er weer geweervuur op vanuit De Laak. Daar bleken nog 35 Duitsers te zitten.
Terheijden bood een trieste aanblik van platgeschoten huizen en huizen die door terugtrekkende Duitsers in brand gestoken werden. Geallieerde soldaten die verder trokken en vochten voor de bevrijding van dorpen als Wagenberg, Hooge en Lage Zwaluwe en Zevenbergschen Hoek, keerden vaak naar Terheijden terug om te slapen. Veel van hen lieten foto's en kaartjes achter als bedankje voor de gastvrijheid van de dorpsbewoners. Terheijdenaren die net als velen daarna nog maandenlang in schuilkelders onderdoken vanwege onder andere overvliegende V1's.
(Bron o.a. Heemkundekring De Vlasselt/Johan van der Made.)
(Foto's o.a. Keystone Press/collectie Gen. Maczekmuseum/archief Nigel Duncas/Jan vd Sluys)