Appartementencomplex De Dragonder officieel geopend

Het had wat voeten in de aarde, maar het appartementencomplex in het voormalige Rabobank-gebouw in Made is gisterenmiddag officieel geopend. Het complex, dat de naam ‘De Dragonder’ heeft gekregen, omvat 19 appartementen, variërend in grootte, en een gemeenschappelijke ruimte in de kelder. De appartementen zijn momenteel allemaal bewoond, iets wat middels een loting plaats heeft gevonden vanwege de overweldigende interesse.

De Dragonder is een term komende uit de Tweede Wereldoorlog. Een Dragonder is een soldaat die zich te paard verplaatst, maar te voet vecht. Een groep dragonders keert op 5 november 1944 naar Drimmelen om 75 Duitse militairen en één moffenmeid op te halen, te ontwapenen en tot de bevrijding van Drimmelen op twee schepen in de Biesbosch gevangen te houden. Op maandag 6 november 1944 wordt deze groep in de haven van Drimmelen aan wal gezet en overgenomen door Poolse militairen. Na een nacht in een boerderij aan de Adelstraat in Made, de plaats waar nu het appartementencomplex is gebouwd en waar de Poolse 1e Pantserdivisie hun hoofdkwartier gevestigd hadden, worden zij via Breda en Brussel afgevoerd naar Engeland.


De opening vond plaats in besloten kring, met bewoners en genodigden, en werd tevens gecombineerd met een informele (vrijdagmiddag)borrel verzorgd door Partyverhuur Made. Wethouder Jan-Willem Stoop verzorgde de openingshandeling door het naambord / logo te onthullen, samen met directeur Zwaluwe Projectontwikkeling, Gerard van Beek, en de oprichter van Zwaluwe in 1981, dit jaar dus 40 jaar geleden, Cor de Heijde.

Beelden bij dit artikel