Hoewel amateurschrijver, is 'Brandweer van Hooge en Lage Zwaluwe van de 17e tot de 21e eeuw' alweer het vijfde boek uit de pen van Rien van der Pluijm. Natuurlijk noemde hij het gisteren tijdens de presentatie zijn laatste boek. Dat is het immers letterlijk maar of het dat ook daadwerkelijk wordt is maar de vraag.
Als het aan Rien van der Veeke ligt in elk geval niet. Rien drong aan op een volgend boek omdat de werken van Van der Pluijm een grote aanwinst zijn voor de heemkundekring en voor de dorpen Hooge en Lage Zwaluwe.
In het boek worden tal van gebeurtenissen verhaalt over een periode van zo'n 500 jaar. Gebeurtenissen zoals calamiteiten maar ook hilarische anekdotes. Verder worden uiteraard ook de ontwikkelingen beschreven in de wereld van ramp- en brandbestrijding, ofwel het doorgeven van emmertjes water tot aan hedendaagse brandspuiten en van observeren en doorschreeuwen naar elkaar, tot de inzet van moderne drones. Ook bevat het boek veel beeldmateriaal.
Oud-clustercommandant Noud Bruinincx die het eerste exemplaar in ontvangst nam, sprak in een woordje vooral zijn bewondering uit over de maar liefst 60 pagina's met namen van brandweerlieden. In vroeger tijden was het verplicht voor elk gezin om een vrijwilliger te leveren als brandweerman of -vrouw. Daarom komen vrijwel alle Zwaluwse familienamen voor in de lange lijst.
'Als je daar even over nadenkt; 60 pagina's met vijf eeuwen brandweerlieden, dat is een enorme inzet aan vrijwilligerswerk want álles wás, en is, op vrijwillige basis. Heel indrukwekkend', besloot Bruinincx.
Het boek Brandweer van Hooge en Lage Zwaluwe van de 17e tot de 21e eeuw, is zowel inhoudelijk als technisch bezien een prachtboek dat is voorzien van een harde kaft. De eerste druk is volledig uitverkocht, maar Rien is in gesprek met de drukker over een tweede druk. Mocht u nog belangstelling hebben, kunt u Rien een e-mailtje sturen via rienvanderpluijm@hetnet.nl