Cheque van Biesbosch Streekfonds voor initiatief Witte Keet

De Witte Keet stond in de Biesbosch op de Onderplaat vlakbij de Hofmansplaat en de St Jansplaat. Uiteraard ooit gebouwd als onderkomen voor arbeiders in de Biesbosch die er gedurende hun werkweek aten en sliepen.

In oorlogstijd kreeg de Witte Keet een belangrijke functie in het verzetswerk. Ideaal als uitkijkpost maar ook als plaats waar Duitse soldaten werden overmeesterd. Aan het eind van de oorlog werd de Witte Keet vernietigd door een bombardement.

Jan Reuser die met zijn ouders in 1955 in het gebied kwam wonen, vertelt altijd geïntrigeerd te zijn geweest door de restanten die her en der verspreid liggen. Jans ouders waren net als hijzelf kooiker en de Witte Keet stond iets noordelijker dan de eendenkooi.

Als lid van Vrienden van de Biesbosch vond Reuser aan medelid Rinus Rasenberg een goeie. Samen werkten ze het idee uit om de Witte Keet te herbouwen. Niet als gebouw in zijn geheel maar meer als een ruïne. De Witte Keet geeft daarmee het verhaal van weleer terug met een schat aan educatieve waarde.

Ook de combinatie met De Mand, de Zwarte Keet, Rode Keet, Blauwe Keet, de eendenkooi, de Zwarte Schuur en het bruggetje over de Sloot van Sint-Jan die zich allemaal op korte afstand van elkaar in het gebied bevinden, is geweldig en als het lukt om een pontje vanuit Drimmelen naar De Mand te laten varen, een enorme toegevoegde waarde.

Het aangeschreven Biesbosch Streekfonds reageerde positief en stelde een bedrag van € 4500 beschikbaar en namens dit fonds reikte wethouder John van Oosterhout de cheque uit. Een bouwbedrijf heeft eveneens medewerking toegezegd en een aantal vrijwilligers zullen weldra aan de slag gaan.

Uiteraard blazen onze redactieleden van KijkopDrimmelen de rubberboot onmiddellijk weer op als er nieuws te melden is over het eerherstel van De Witte Keet.

Beelden bij dit artikel