Crisisnoodopvang voor vluchteling uit Oekraïne in Made

Sinds deze week hebben we in Made een crisisnoodopvang. In Hotel ‘t Trefpunt biedt de gemeente Drimmelen 24 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak tot uiterlijk 29 december 2023.

Daarna gaan ze naar een noodopvanglocatie voor een langer verblijf. Het is op dit moment niet zeker of dit in onze gemeente is. Dat heeft wel onze voorkeur.

Waarom doen we dit?

Eind oktober verzocht demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) alle veiligheidsregio’s dringend om snel extra opvang te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. In de Baronie, het gemeentelijk samenwerkingsverband waar wij deel van uitmaken, geven we gehoor aan deze oproep.

Hoe ziet de crisisnoodopvang eruit?

De vluchtelingen verblijven net zoals andere hotelgasten in het hotel. Voor het hotel is dit een aanvulling op het aantal, toch al overwegend internationale, gasten. Een extra service is de 24 uurs bemanning bij de receptie. Daarmee is er op ieder moment een aanspreekpunt voor de gasten. Voor de vluchtelingen is er een gezamenlijke ruimte die dient als huiskamer.

Begeleiding

De nieuwe bewoners komen uit een oorlogsgebied voordat ze naar Nederland vluchtten. De gemeente heeft daarom een extra zorgtaak richting de Oekraïense vluchtelingen. We hebben inmiddels goede ervaringen met de opvang en de begeleiding. Die begeleiding zetten we ook in voor deze mensen. We willen namelijk dat ze zich hier veilig blijven voelen én dat ze ook hier goede buren blijven voor hun omgeving. De begeleiding betekent in dit geval onder andere dat we aandacht hebben veiligheid en betrokken zijn vanuit sociaal-maatschappelijk werk. Ook begeleiden we de vluchtelingen naar werk.