De naam Brouwerijstraat is in 1953, bij de officiële vaststelling van straatnamen, wel heel goed gekozen. Vóór die tijd was hier sprake van de 'Dorpstraat', zoals toen de hele lengte van Wagenberg werd genoemd. Het laatste gedeelte van die lange 'Dorpstraat' heeft bij de invoering van de officiële straatnamen een afzonderlijke naam gekregen. Brouwerijstraat betekent: straat naar de brouwerij, waarover nog veel te vertellen valt.
Deze straat met vele bochten ligt hoger dat de Parallelweg en dat wijst op de eerder genoemde oude Wagenbergsedijk uit de 14e eeuw. Het hoogste punt van Wagenberg ligt hier in de Brouwerijstraat. Bij de woningen 15-15a, waar een grote boerenwoning heeft gestaan, is het 2,10 M boven NAP.
Ook deze straat in het dorpscentrum heeft vele winkeltjes en ondernemers gekend. Vermeldenswaard – en mogelijk niet volledig – zijn de volgende adressen. Voor meer informatie verwijs ik naar Vlasselt-boekje 69 'Ambachten en beroepen in Wagenberg' (1994).
Nr. 1 Hier woonde Frans de Jongh, vertegenwoordiger van kolenmijnen Oranje Nassau. Nu 'Bas Tuinen': een hoveniersbedrijf voor tuinaanleg, tuinonderhoud, groenvoorzieningen. Vóór 1940 lag hierachter het voetbalveld.
Nr. 1A-F – Hier heeft van 1962 tot 2007 de Rabobank, voorheen Boerenleenbank, gestaan. Eerder stond hier een soort Plexat voor jongens: het Patronaat, van 1922 tot 1944. In 1923 is bij dit patronaatsgebouw een groot H. Hartbeeld geplaatst. En nog eerder was daar een oud café en ook een winkel met bakkerij.
Nr. 2 is meerdere generaties de winkel met werkplaats geweest van de familie De Leeuw: zie de advertenties e.d..
Nr. 3 Drogisterij Bey-van Alphen, tevoren Drogisterij A.C. van Alphen gekomen van kleine winkel op nr. 5. Daarna kwam hier fysiotherapie José van de Laar en is de linkervoorgevel weer in de oorspronkelijke staat gebracht.
Nr. 4 Was de woning met werkplaats van paraplu-koopman Kobus de Jong, beter bekend als 'Koke de Perreplu'. En daar was tot 1928 het postkantoor.
Nr. 5 Snoepwinkeltje van Janeke Mureau. Daarna winkeltje, drogisterij en versnaperingen van Jaantje Gordens. Vervolgens de winkeltje van Cor 'Sjemin' van Alphen met drogisterij, die verplaatst is naar nr. 3.
Nr. 9 Slagerij van meerdere generaties van de familie Stoop. In 1924 is het bedrijf afgebrand en opnieuw opgebouwd. De laatste slager was Cor Stoop.. Dit is een van de huizen die na de brand van 1924 is herbouwd. In de zijgevel is een eerste steen gelegd, zo ook bij nr. 11,
Nr. 8 Ook afgebrand in 1924 en herbouwd. Was snoepwinkeltje van de weduwe van Groesen. Nu Administratiekantoor Van Schendel.
Nr. 10 draagt jaartal 1910. Voor dit huis in 1910 werd gebouwd, stond hier de smederij van Paijmans.
Nr. 12 Twee generaties Van Gastel met winkel en bakkerij. Daarna was hier het postkantoor en daarna administratiekantoor van Steenhoven gevestigd en de Centrale Volksbank.
En op 15-15a heeft een grote eeuwenoude boerderij gestaan van de familie Biestraten (18e – 20e eeuw), van Van Ginneken en daarna van de familie Damen. De voorgevel stond zowaar op de straat.
Johan van der Made.