De Gomarusstraat, straat achter de kerk

De Gomarusstraat begint in de Kerkstraat en is in gedeelten aangelegd, om te eindigen bij het 'ouw botterfebriek', die was gevestigd daar waar nu de LEGO speel-winkel te vinden is. De schrijfwijze 'Gomarus' is een variant op de naam van de kerkpatroon de H. Gummarus, want je hoort meestal zeggen: 'de Gomarus-kerk'.

Ook de Boterfabriek, nu de LEGO-winkel, en de Tuinbouwvereniging droegen de naam Gomarus. De straatnaam werd in gemeentelijke stukken uit 1953 al voorgesteld als 'St. Gomarusstraat' met daarbij een verwijzing naar … de kerk.

Pas in 1961 werd besloten om de grond bouwrijp te maken. Enkele leden van het gemeentebestuur en burgemeester Van Bonninghausen kwamen ter plaatse kijken en dat werd gefilmd. Jawel en opgenomen in de in de maak zijnde dorpsfilm. Om op de locatie van de nieuwe straat te komen, moesten de mannen over een hekje bij het muurtje naast het klooster (nu Thomashuis) klimmen. Ook dat werd gefilmd.

En de mannen gingen nog een kijkje nemen waar nu de Gomarusstraat eindigt. Daar lag toen nog een weggetje naar een weiland, een zogenaamd 'wiezeke' zoals men vroeger zei. Waar nu ongeveer de groenstrook van de Gomarusstraat ligt, lag toen nog een vliet met daarin het witte afwaswater van de boterfabriek. Ook dat is te zien in de dorpsfilm van 1961.

De eerste huizen hier zijn gebouwd in 1963. De familie Hamers-Bastiaansen op nummer 2 woonde er als eerste en nu al ruim 55 jaar. Ze kregen bezoek van de burgemeester en wethouders met een grote bos bloemen. Dit heugelijke feit kwam (met enkele type-zet-foutjes) in de krant van 25 juli 1963.

Wie was Gummarus of Gomarus? Dat was een Belgische man uit een voornaam gezin, die leefde omstreeks het jaar 700. Hij is onder meer veldheer geweest, zoals zijn beeld in de kerk weergeeft, compleet met een zwaard. Er is nog een beeld waarmee hij er meer uitziet als een weldoener. Met zijn staf kon hij water uit de grond laten komen en dorstige arbeiders laten drinken. In Belgie staan meerdere Gummaris-kerken en in Nederland in Enkhuizen en Steenbergen.

De naam van de kerkpatroon is ook als kloosternaam gebruikt: twee Wagenbergse jongens waren 'broeder Gummarus' en drie meisjes 'zuster Gummara'. Zie Vlasseltboekje 77: 'Parochie H. Gummarus Wagenberg 1796-1996'.

Johan van der Made.

Beelden bij dit artikel