De May Kwist, en hoe!

Als je er zo eens over nadenkt, is ‘De May Kwist’ een evenementennaam die zichzelf vrij snel kan overschatten. Hoezo, kwist De May? Er zijn ook Mayenèrs die niet kwizzen. Wij kunnen u uit eigen hand vertellen, van die laatste categorie, zijn er niet veel! De May Kwiste zéker gisterenavond, en hoe. Wij plaatsten afgelopen week een oproepje of iemand het leuk zou vinden als we een paar fotootjes kwamen maken, en daar werd massaal gehoor aan gegeven. Wij bezochten huizen, schuren, garages, partytenten, cafés én kantoren om te kijken wie, waar en hoe er werd gekwist.

De opening van De May Kwist 2021 vond wederom plaats in Café-Bar De Amerhal, waar tevens de 79 vlaggen die de teams vooraf moesten maken, ophingen. Een bont tafereel, waardoor iedere teamcaptain / afgevaardigde direct in de stemming kwam, nog vóórdat de kwis überhaupt was begonnen. Voorzitter van Stichting De May Kwist, Marcel van Groesen, opende de avond iets na zessen, door de aanwezigen welkom te heten en uit te leggen dat iedereen na het startsein door ‘de’ deur naar de sporthal mocht lopen, waar de quizboeken opgehaald konden worden. Die mededeling zorgde voor gekscherende opmerkingen als ‘ik zorg dat ik vooraan sta’ en ‘dit wordt ellebogenwerk, ik duw iedereen aan de kant’. Wethouder Jürgen Vissers opende namens de gemeente de dorpskwis en werd direct na die officiële opening Teamcaptain Jürgen Vissers, want zelf speelde de wethouder van o.a. duurzaamheid, milieu en onderwijs óók mee. Hoe de teamcaptains de sporthal binnendrongen, ziet u op een opname direct onder dit artikel.


Locatie 1: team Mookie & De Mayloten – met dank aan Christien
Op zo’n avond is er altijd een locatie die de eerste is en voor ons was dat gisterenavond team Mookie & De Mayloten, waar we van harte uitgenodigd werden door Christien. “Zijn jullie hier nu al?!”, werd ons naar het hoofd geroepen, gevolgd door “we zijn pas net begonnen!” en “maar wat leuk dat jullie er zijn, willen jullie wat drinken en taart?”. Heel veel werd er overigens niet op ons gelet, omdat de chaos van het verdelen van de vragen en de opdrachten in volle gang was. Geattendeerd werden wij op een tafellaken die voor de gelegenheid aan het plafond was gehangen. Er valt op te lezen ‘Vrijwilligerswerk geeft geluk’ en te zien is een afbeelding van de geluksplekken in onze gemeente. “We wilden niet dat het kapot zou gaan of vies werd door al het knip- en knutselwerk dat we moeten doen, dus hebben we hem daar opgehangen”, zo wordt ons uitgelegd.

Locatie 2: team Heemkundekring Made en Drimmelen & team C.V. De Durdouwers – met dank aan Bart
In Hotel-Restaurant ’t Trefpunt werden twee zalen bezet door twee teams. In de Die Meede Zaal was het de Heemkundekring Made en Drimmelen die volop bezig was de vragen en opdrachten te verdelen. “Ik fiets wel even snel naar huis, ik denk dat ik nog wel zo’n koffiebeker heb” en “ik heb thuis ook nog wel een vergrootglas, die neem ik ook wel mee”, ook hier heerst chaos, maar het oogt wel gestructureerd. Cor de Wijs bewaart de rust en zit beheerst achter een laptop, zo ook Louis van Suijlekom, die binnen no time al wat historische vragen wist te beantwoorden. In de Die Meede Bar waren het De Durdouwers die een poging waagden om alle vragen goed te beantwoorden. Bart was degene die ons een uitnodiging stuurde. Dezelfde Bart was ook degene die een geschreven geheugensteuntje op zijn hand nodig had, om te onthouden hoe laat hij bij welke opdracht aanwezig moest zijn. Het leverde direct al gelach en gegrinnik op, terwijl de carnavalsclub pas net aan de kwis begonnen was. Versterkt door enkele hulplijnen, leek het bij De Durdouwers al een gestructureerde organisatie, en dat pas met 15 minuten op de klok!


Locatie 3: team De Golfballetjes – met dank aan Hans + Paula
Voor De Golfballetjes mochten we maar liefst twee uitnodigingen ontvangen om langs te komen en foto’s te maken. Mascotte Bandou (of Bandoe of Bandu, dat wist niemand ons precies te vertellen) kwam ons kwispelend tegemoet en vond vooral onze camera erg interessant. Van alle teams die wij bezocht hebben, was dit team de enige die nog een ouderwetse computer met een floppydisk lezer had staan. “Hij staat er wel, maar voorlopig hebben we er nog niks aan want hij doet het niet”, lacht Hans. “Ik hoop dat we hem nog aan de praat krijgen, want op die floppy staat ook een opdracht.” De naam ‘De Golfballetjes’ komt overigens niet uit de lucht vallen. De vriendenploeg gaat eens in de zoveel tijd een weekend weg en voor één van die weekenden hadden ze voor de gelegenheid (carnavaleske) golfpakken besteld. Toen kwam corona, dus daar is nooit meer echt iets mee gedaan. Tot nu, enkele leden van het team hadden hun golftenue aangetrokken om met een optimale team spirit de kwisvragen te kunnen trotseren!

Locatie 4: team De Afzetters – met dank aan Petra
Bovenin een kantoorpand op een plek waar je normaal niet komt als je er niet hoeft te zijn, speelde De Afzetters de dorpskwis. Petra was degene die ons een berichtje had gestuurd, want ‘dat is toch super leuk!’. Dat was het zeker, want in een mooie U-opstelling had ieder teamlid zijn of haar eigen taakje. Dat we teamlid Colin niet meer in zijn pikante pakje op de foto hebben kunnen zetten, was vanzelfsprekend een diepe teleurstelling, maar gelukkig hadden de overige teamleden geen bezwaar tegen een kiekje hier en daar. Met een overzicht van de opdrachten op een groot scherm en wie welke opdracht zou doen, handgeschreven op een whiteboard, was de balans in dit team compleet.

Locatie 5: team Anno’21 ( Peer(kes) Ligthart ) – met dank aan Jolanda
Onze vijfde locatie was niet moeilijk te vinden, want de met lichtjes versierde lantaarnpaal én carport, scheen ons al van een afstandje tegemoet. In een partytent was het team van Jolanda druk bezig met de vragen te beantwoorden, de opdrachten verdelen en vooral proberen rustig te blijven. Een waslijn vol knijpers met daaraan de kwispapieren was door de hele partytent gehangen om zoveel mogelijk overzicht te bewaren. In de naastgelegen garage konden in alle stilte de moeilijke puzzels opgelost worden.

Locatie 6: team Lijst Harry Bakker – met dank aan Ada
“Dat zal Ada wel gedaan hebben”, lachte Riebert op onze uitspraak dat we uitgenodigd waren om langs te komen bij het team Lijst Harry Bakker. “Natuurlijk”, roept Ada, “Dat is toch leuk! Ik zag de oproep en ik dacht meteen reageren”. Dat is zeker leuk, voor het team maar ook voor ons, want dit is de enige locatie dat we een deelnemer live en daadwerkelijk in een pikant pakje zagen. Willy is de beroerdste niet en trok een bunny-pakje aan inclusief konijnenoren en een roze veren-rokje. Pikant waren ook sommige vragen, want de wenkbrauwen werden opgetrokken bij de vraag over de bh’s en dan met name het raden van de cupmaat van de bh die afgebeeld was. “Kan iemand me hierbij helpen”, werd er gevraagd. Teamlid Jan-Willem grinnikte en zei: “Wij zijn hier met een serieuze vraag bezig hoor!”. Of hij zich inhield om niet het opdrachtpapier uit de handen van zijn teamlid te grissen om cupmaten te gaan raden, omdat zijn vrouw naast hem stond, is een vraag die we nooit beantwoord zullen krijgen. Wat wel zeker is, is dat dit team veel lol heeft beleefd met elkaar.

Locatie 7: team May’s Powerteam – met dank aan Antoon
Dat het voor kan komen dat degene die ons uitgenodigd had, net op het moment van ons bezoekje een opdracht ergens in het dorp aan het doen was, is iets wat heel logisch is, maar wij even niet bij stilgestaan hadden. We hopen dan ook dat Antoons teamleden zich aan hun woord gehouden hebben om hem namens ons de groeten te doen, anders komt dit als een complete verrassing voor hem. Dankzij Antoons uitnodiging mochten we in de kantine van de kaasboerderij op bezoek bij het May’s Powerteam, waar de teamleden voldoende ruimte hadden om de kwis optimaal uit te voeren. Stapels boeken over Made, zoals bijvoorbeeld over de historie, over de kroegen en het Mays woordenboek, zette dit team extra kracht bij. Combineer het papierwerk met tientallen laptops en tablets en dan gokken wij dat er heel veel vragen beantwoord konden worden in dit team!

Locatie 8: team Purple Power – met dank aan Peter
Ook Peter was nergens te bekennen toen wij de kantine van de Madese Tennisvereniging binnenstapten na zijn uitnodiging, die pas zaterdagmiddag bij ons binnenkwam. Zijn teamleden vingen ons overigens prima op, waarbij ons direct, letterlijk, het hemd van het lijf werd gevraagd. “Ik dacht meteen, ik moet in jullie kleren kijken!”, lacht teamlid én naamgenoot van onze redactrice, Ellen. “We moeten 10 ‘Made in…’ foto’s maken, dus waar zijn jullie kleren gemaakt?”. We laten braafjes onze labeltjes zien, maar wél in ruil voor een goudgele rakker. In de tussentijd dat wij onze dorst lesten, liep Peter ineens de kantine in. Hij was net in het dorp geweest voor een opdracht en mocht binnen het half uur weer naar het Molenplein voor nog een opdracht. Even snel nog wat vragen beantwoorden en meedenken met zijn teamleden en dan weer door.

Locatie 9: De Amerhal – darten & biljarten
In De Amerhal moesten teamleden punten bij elkaar darten en biljarten. Puur een geluksspelletje, want ja, een dartpijl en een biljartbal kunnen alle kanten opgaan. Dat weerhield de deelnemers er niet van om hun uiterste best te doen, zoals Gerjo, die 4 punten dartte en daarmee trots voor onze foto wilde poseren. Bij het biljart ontstond even stagnatie, toen één van de teamleden maar liefst 8 punten wist binnen te halen. “Ja maar”, zo stamelde ze, “dit is pas mijn eerste keer, mag ik het niet nog een keer proberen en dat het hoogste aantal dan telt?”. Maar de spelleider van De May Kwist was zo eerlijk als goud en zei: “Als je het nog een keer wilt proberen, dan tellen de punten die je dan haalt. Ik zou het niet doen, 8 is hartstikke goed, je kunt alleen nog 9 of 10 punten halen”. Na die uitspraak klonk het “ooooooh, dat had ik niet door, we nemen 8 punten, we gaan weer naar huis!”.

Locatie 10: team 12x Raak – met dank aan André + Chantal
Ook voor het team 12x Raak mochten we twee uitnodigingen ontvangen en wel van André en Chantal. In café ’t Hart streed het team voor de winst, alhoewel…. enkele teamleden schaterden het uit toen we vroegen of het allemaal lukte met de vragen te beantwoorden. “We doen net alsof we superhard aan het werk zijn, maar eigenlijk vinden we het gewoon heel gezellig!”. Eén jongedame zat op een stoel in haar telefoon een vraag op te zoeken. Opkijken voor de foto wilde ze in eerste instantie niet echt, ze lachte en bleef naar beneden kijken. Een verrassingsshot overviel haar en hoewel ze er de lol van inzag, vond ze de foto niet mooi. Een nieuwe poging wilde ze dan toch doen, maar dan wel samen met haar moeder. En wat is die foto leuk geworden! Dat vond ook haar vader, toen wij hem de foto op ons cameraschermpje lieten zien.

Locatie 11: het Molenplein
Op het Molenplein stond een opdracht gepland, precies om 21.00 uur. Eén opdracht, één tijdstip, één kans. Pater Michiel las een verhaal voor, Pater Patrick blies 20x op een toeter. Aan de teamleden de taak om de woorden op te schrijven waarbij getoeterd werd. De tip was ‘neem pen en papier mee’, maar aangezien dat toch vrij ouderwets is, namen velen hun telefoon mee waarmee ze het verhaal én de toeters opnamen om het vervolgens op de speellocatie op het gemak weer terug te kunnen luisteren. Het hele Molenplein stond vol met deelnemers, want van ieder team was er minimaal één afgevaardigde aanwezig. Ook de organisatie van De May Kwist was aanwezig, liep rond en maakte foto’s en opnames van dit leuke schouwspel.

Locatie 12: team D’n Blue Band + team Dun Brabanders – met dank aan Ronald
In Grand-Café Dun Brabander speelden twee teams de dorpskwis. Wij waren aanwezig op uitnodiging van Ronald van team D’n Blue Band, maar konden dus tegelijkertijd foto’s maken van Dun Brabanders én van de opdracht die ieder team moest voldoen: hangen aan een spijkerbroek. “Je kunt maximaal 1 minuut en 40 seconden blijven hangen en tot nu toe hebben zes mensen dat volgehouden. Eén vrouw en vijf mannen. Het is best pittig”, vertelt kastelein John ons. Terwijl wij er stonden, klom Pedro van De Durdouwers op de ladder. Hij begint goed, hoog in de nok met zijn armen dicht tegen zijn lijf. Maar al snel treedt de verzuring op en moet hij zijn armen laten hangen. Tóch houdt Pedro het een hele nette 47 seconden vol om te blijven hangen, chapeau!

Locatie 13: team WSVP – met dank aan Carla
Bij het team WSVP ontstond er blinde paniek bij het zien van een notenbalk-opdracht: ontcijfer de noten en raad welk liedje dit is. Een hulplijn werd gebeld en na flink wat aandringen kwám er ook hulp. “Ik hoor er eigenlijk niet bij hoor, maar ze drongen zo aan, ik ben toch maar gekomen.” Drie van de vijf liederen waren op het moment van ons verschijnen al geraden, dus het inschakelen van die hulp was een goede beslissing van team WSVP. Carla is degene die ons had uitgenodigd en samen met haar partner Richard wilde ze ook wel eventjes voor onze foto poseren, met op de achtergrond het speelschema van wie welke opdracht moest voldoen. Ook op deze locatie werden wij verwend met een drankje en een hapje, waarvoor onze dank!

Locatie 14: zwembad Van ’t Geloof
Bij het zwembad Van ’t Geloof in de Wilhelminastraat werd er van de deelnemers verwacht dat ze briefjes met daarop autocontrolelampjes opdoken en vervolgens raden wat het symbool betekent. De meesten kwamen met tweeën: één om te duiken, de ander om foto’s te maken van de afbeelding om het vervolgens later op te kunnen schrijven of als het nodig was, op te kunnen zoeken. Zwembroeken, bikini’s, duikbrillen, zwemflippers en zelfs een mankini (voor de onwetenden: zoek dat maar eens op), van alles is de revue gepasseerd om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren.

Locatie 15: team Als de kat van huis is – met dank aan Patricia
Onze één na laatste locatie om te bezoeken, was het team van Patricia. Hoewel Patricia ons uitgenodigd had én ons vroeg of we iets wilden drinken, lachte ze daarna dat het niet eens haar eigen huis was waar we ons bevonden. De gastvrijheid van Patricia is overigens van dezelfde mate als die van haar teamgenoten, want natúúrlijk kregen we een drankje aangeboden. Het team Als de kat van huis is bestond uit bijna alle leeftijden, want ook de ouders van de gastheer en -vrouw namen deel aan de kwis. Aan een lange tafel in de keuken, aan statafels, op het aanrecht en zélfs op de trap waren teamleden bezig om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Locatie 16: team Noggauwintje meej hartenvrouwen – met dank aan Hanneke
Onze laatste én tevens verste speellocatie die we gisterenavond bezochten, was op de Brieltjenspolder. Het team, hou je vast, Noggauwintje meej hartenvrouwen speelde hier met volle overgave hun dorpskwis. Maar liefst 38 trappen moesten we omhoog om het team te bereiken (zo voelde het nochtans), maar dan heb je ook wat. Een mooi kantoor met voldoende ruimte was de ideale setting voor het spelen van de kwis. Schermen, beamers, laptops, alle benodigde apparatuur was aanwezig. Helaas voor ons, maar gelukkig voor het team, was het quizboek al dichtgeslagen en klaar om ingeleverd te worden, máár we mochten nog wel de groepsfoto maken. Dat deden we voor het team én natuurlijk voor dit artikel!

Wij willen álle deelnemers die ons zo hartelijk ontvangen hebben, heel erg bedanken voor de gastvrijheid en natuurlijk de organisatie van De May Kwist feliciteren met weer een succesvolle editie van de Mayse dorpskwis. Alle foto’s die we gisteren gemaakt hebben kunt u vinden in het speciaal daarvoor ingerichte fotoalbum, via deze link: https://www.kijkopdrimmelen.nl/albums/de-may-kwist-2021/. Een opname van de start in De Amerhal, bekijkt u direct hieronder.