Rond 1960 is de Brandestraat helemaal vernieuwd en doorgetrokken naar Zevenbergen. Het begin van de aanleg ervan herinner ik me nog uit mijn schooltijd. Eind jaren 50 fietsten we 6 dagen per week naar de Mulo in Made door de Brandestraat. Dat was toen nog een vrij smalle straat en zonder vrijliggende fietspaden. We fietsten vlak langs de sloot. Toen werd de sloot aan de kant van de Helkant dicht gemaakt en tegen het fietspad verscheen een laag zand van meer dan een halve meter hoogte. Daarop werd de noordelijke rijbaan aangelegd met een nieuw fietspad
De rijbanen werden niet bestraat of geasfalteerd, maar gemaakt van dikke platen beton. Die betonnen platen werden één voor één ter plaatse gemaakt. Dit is toen gefilmd voor de Wagenbergse dorpsfilm. Het laatste stuk van de Vogelstraat werd op dezelfde manier nieuw aangelegd en voorzien van het jaartal 1961.
De Brandestraat, die al eeuwenlang rechtstreeks aansloot op de Thijssenweg, verloor zijn kruising met de Brouwerijstraat en de oude Wagenbergsestraat naar de Helkant. Achter tussen de woningen Brandestraat 1 en 3 werd een nieuw kruispunt gemaakt met een verlenging van de Brandestraat naar Zevenbergen, langs Zevenbergschen Hoek en Langeweg. Op het begin van het laatste deel van de Vogelstraat is het jaartal 1961 in de betonnen rijbaan gezet en nog altijd zichtbaar.
In 1969 kwam vanaf dit nieuwe kruispunt een aansluiting met de Maasroute, nu A59. En in 1986 is ook de omleidingsweg (Wagenbergse Baan) naar Breda gereed gekomen. Hier kwam een nieuw kruispunt met verkeerslichten. Dat drukke punt werd in 2002 vervangen door een rotonde met vijf afslagen.
De Wagenbergse Baan en de verlengde Brandestraat zijn nu onderdeel van de N285. De Wagenbergse Baan is al eens vernieuwd en in 2022 zal dat ook met de verlengde Brandestraat gaan gebeuren. Aldus een artikel van Caroline van Schubert in BN De Stem van 2 oktober j.l.
Johan van der Made.