Dieuwke Simonis schrijft noodkreet aan premier Rutte en minister De Jonge

Dieuwke Simonis-Stellinga, eigenaresse van Restaurant Onze Kerk en Boetiekhotel Ons Oude Raadhuis in Hooge Zwaluwe, heeft vanmorgen een brief aan premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gepost op haar Facebookpagina. De brief is, zoals ze zelf aangeeft, een noodkreet. Een noodkreet voor horecaondernemers zoals zijzelf, alsmede voor ondernemers in aantal andere sectoren, die door de coronamaatregelen zwaar getroffen zijn en nog altijd worden. Versoepelingen in huis, in de buitenlucht, in een vliegtuig, maar niet in de horeca doen Dieuwke het pad kwijtraken waar ze eerder zo sterk in geloofde. Een indrukwekkende brief, die ze tevens op film heeft opgenomen. Wij plaatsen zowel de tekst als het filmpje in overleg met Dieuwke in dit artikel, in de hoop meer mensen te bereiken, meer delers te krijgen en meer aandacht te verkrijgen voor problemen bij (onze) ondernemers. Leest u de tekst of bekijkt u haar filmpje direct hieronder.

Beste meneer Rutte en meneer de Jonge,

Deze brief is een noodkreet, een roep om het ‘samen doen’ van u beide, waar ik in maart, april en mei zo in geloofde, weer op te zoeken.

Ik hou niet van schreeuwen en eisen en stoppen met overleggen, ik hou van samen doen. Daarom koos ik voor de zorg, later de horeca en nu beide. Dat we corona gingen bestrijden met 17 miljoen mensen gelóófde ik, voelde ik en ik vond u beide sterke en overtuigende leiders die ik graag hierin volgde.

Maar ik raak het kwijt! Ik raak u beide kwijt! En erger nog, ik raak die 17 miljoen mensen kwijt. We doen het niet meer samen. En daar word ik verdrietig van. Ik ben van het soort, als er een regel is en ik snap hem (volgen van een goede leider) dan dóe ik het, hoe moeilijk ook. Dat we ons restaurant moesten sluiten, privé geld er in moesten stoppen, we onszelf opnieuw moesten uitvinden, we déden het. Omdat we het samen doen! Met 17 miljoen mensen. Maar we raken elkaar kwijt, ik snap toenemend uw regels niet meer. Ik snap niet dat een vliegtuig minder risico’s met zich meebrengt dan de frisse buitenlucht, ik snap niet dat we met 6000 mensen op de Dam gaan staan, ik snap niet waarom het zo moeilijk wordt gemaakt om (als er geen klachten zijn) bij elkaar te mogen zitten in een restaurant terwijl op alle andere plekken buiten en bij mensen thuis alles mag, of in ieder geval wordt gedaan. We maken van de horeca een plek waar niemand meer wil zijn. We doen zo ons best om gastvrij en enthousiast te zijn, maar mensen doen niet meer mee. Nederland doet niet meer mee. En wat we dán creëren is dat we van de horeca (en natuurlijk ook een aantal andere sectoren) straks een plek maken waar niemand meer wil zijn, om te werken of als gast. Ons team wil mensen blij maken, maar zijn nu aan het handhaven of hun hoofd aan het breken óf ze moeten gaan handhaven. En begrijp me niet verkeerd, we zijn niet zuur en volksgezondheid is nummer 1, maar daar hoort ook mentale gezondheid bij. En nu de fysieke risico’s (nog even) minder zijn, is het dan nu niet tijd om weer wat krediet en energie op te bouwen zodat we allemaal weer meegaan in ‘samen doen’ in de herfst?

We doen het nu in ieder geval niet meer samen meneer Rutte. Ik heb respect voor uw leiderschap en ik hoop dat u dat én het huidige sentiment heeft gevoeld in de samenleving. Ik hoop dat u nu aan het zoeken bent naar hoe ‘samen verslaan we corona’ weer iets wordt waar we allemaal in geloven en achter staan. Met 17 miljoen Nederlanders.

Als ik u mag tippen voor regels waar we meer samen voor zouden kunnen gaan….;

– Bij frisse lucht zijn we het er toch over eens dat die 1,5 meter niet nodig is, in vliegtuigen dus blijkbaar super fris, maar kan niet tippen aan ‘buiten’ toch? Laat het buiten los!

– Maak van binnenruimtes een regel van x aantal mensen per m2. Daarmee is handhaving op 1,5 meter niet iets waar we continu mee bezig zijn, maar is er wel een max aan mensen wat deskundigen zien als niet-risicovol met voldoende ventilatie. Laat ons, samen met gasten, vormgeven hoe dichtbij ze bediend willen worden en hoeveel ruimte er is. Natuurlijk alleen als mensen geen klachten hebben en mét hygiëne regels. Zodat horeca leuk blijft en mensen blijven komen.

– Geef ons onze eigen verantwoordelijkheid terug, als gasten en als ondernemers. Vertrouw een beetje op ons gezonde verstand en geef ons wat ruimte, zodat we straks, als het écht weer nodig is, meegaan is de regels die er dan gevolgd moeten worden.

Met warme groet,

1 van die 17 miljoen Nederlanders, 1 van die 62000 horeca bedrijven van Nederland,

Dieuwke Simonis-Stellinga (Restaurant Onze Kerk, boetiekhotel Ons Oude Raadhuis)

Beelden bij dit artikel