In verschillende kernen in onze gemeente vond gisterenavond een herdenkingsceremonie plaats vanwege Dodenherdenking. Aangepast, vanwege het coronavirus. Zo ook in Hooge Zwaluwe, alwaar de Stichting Bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant een ceremonie hield waar burgemeester Gert de Kok ook aanwezig was.
De klokken van de Protestantse kerk startten om 19.45 uur met luiden. Omwonenden waren verrast door het vertrouwde geluid: “Dat hebben we al weken niet gehoord, sinds de kerkdiensten geen doorgang meer kunnen vinden”, aldus één van de bewoners in de directe omgeving van de kerk. Anne Hoogendijk zette 90 seconden voor 20.00 uur het Taptoe-signaal in, waarna twee minuten stilte volgde. Het verkeer werd tegengehouden, in ieder geval voor twee minuten én het Poolse volkslied en het Wilhelmus, die direct na 20.02 uur ingezet werden door Anne en Erik Rozendom. Voorzitter van Stichting Bevrijding Hooge Zwaluwe en Helkant, Hein Winkelaar, sprak de eerste tien woorden van zijn speech, toen de cameraman ingreep; er was geen geluid. Na wat onderzoek bleken de batterijen leeg te zijn en konden met enige vertraging de speeches ingezet worden.
Burgemeester Gert de Kok volgde Hein op en sprak o.a. over de verhalen uit het verleden die tot op de dag van vandaag doorverteld worden. Hij benoemde hierbij voorbeelden als de musical ‘Soldaat van Oranje’, die inmiddels al langer op de planken wordt vertoond dan de Tweede Wereldoorlog in Nederland überhaupt geduurd heeft en het ‘Dagboek van Anne Frank’, dat nog steeds één van de meest gelezen boeken ter wereld is. Een mooie speech van onze burgervader, waar hij overduidelijk aandacht aan heeft besteed. Wij filmden de speech van De Kok, maar vanwege het feit dat de microfoon uitsluitend bestemd was voor de cameraman, is het geluid wat zacht. Wij raden u dus aan; ben stil, net als gisteren om 20.00 uur, en luister even naar uw en onze burgemeester in het filmpje onder dit artikel.
Na de speeches, las Tonny Bijl in uniform het gedicht van Milo voor. Milo won met zijn gedicht de gedichtenwedstrijd op basisschool De Schittering dit jaar. Na de kranslegging werd de ceremonie afgesloten en vervolgde een ieder zijn of haar eigen weg. Hoewel de ceremonie vooraf niet aangekondigd is, stonden er toch een aantal toeschouwers bij het monument aan de Havenstraat in Hooge Zwaluwe. Arm in arm stonden man en vrouw, zij aan zij stonden broer en zus, op anderhalve meter afstand stonden bekenden en buurtbewoners en veilig achter het raam van hun huis, stonden meneer en mevrouw Kanters, die langs deze weg toch de ceremonie konden volgen.