Met de 'Gecondenseerde melkfabriek Wagenberg' tegenover de Hoevenseweg, had het dorp gedurende lange tijd een bijzonderheid. In de meeste dorpen (niet alle, zoals in Terheijden) stond vroeger één melkverwerkende fabriek, maar dit was hier wel de tweede na het 'botterfebriek' (nu LEGO). In 1911 was deze fabriek gebouwd voor boeren die niet bij de Coöperatieve Boterfabriek waren aangesloten.
De komst van de grote stoomketel uit Breda was een bijzondere gebeurtenis die veel bekijks trok. Boven aan de hoge ronde, gemetselde schoorsteen stond in grote witte letters VZ . Iedere morgen werden daar vele grote melkbussen afgeleverd. Die werden op een lopende band gezet en draaiden de fabriek in. Later kwamen ze, op diezelfde lopende band, er ondersteboven en schoongespoeld aan de voorkant weer naar buiten. Dat was erg mooi om te zien. (Zie: 'Honderd jaar NCB Wagenberg 1898-1998' in De Vlasselt 83, blz.46).
Tot omstreeks 1961 heeft 't febriekske', zo werd het meestal genoemd, als zodanig bestaan Na verschillende bedrijven is er nu 'Kay’s Odyssey – The Experience' in gevestigd. Zijnde 'De grootste platenzaak van Nederland' en 'Uitgeroepen tot 2de beste Platenzaak van Benelux 2017'.
Ongeveer bij Dorpsstraat 1A-1B was begin vorige eeuw een schildersbedrijf voor rijtuigen gevestigd. Rijtuigen waren lange tijd een belangrijk vervoermiddel voor notabelen geweest. maar de komst van de auto bracht daar verandering in. Taabe is verhuisd naar de Brouwerijstraat.
Het begin van de hoger gelegen Dorpsstraat is in 1904 op een foto vastgelegd. Er stond een rijtje huizen met in de verte de nieuwe kerktoren, nog deels in de steigers. De huizen aan de linkerkant waren gebouwd op de rand van de dijk.
Het eerste huis links was een cafeetje, een 'verloflokaal', waar ook haring en bokking verkrijgbaar waren. Zo is mij verteld. Er kwam veel volk. Nolleke van Steenderen (+1941), de kastelein, was een gezellig manneke en was zelf 'de beste klant'. Eten deed hij weinig, maar drinken des te meer. En was de jeneverfles half leeg, dan zette hij die apart voor zichzelf. Zijn beroep was koopman in groenten (groenteboer) en hij had er een winkeltje. Zie: Vlasselt-boekjes 24 en 69.
Het lage huis rechts van de kerk, op de foto uit 1904, staat met de achterkant tegen de dijkweg aan; nu staat daar 'Hofstad' op de zijgevel. Het hoge rieten dak rechts op die oude foto is niet veel veranderd. Het wegdek van ruim een eeuw geleden was hier niet breed bestraat. De bestrating dateerde van omstreeks 1860 en deze doorgaande weg was een provinciale weg. Het was toen hoofdzakelijk landbouwverkeer dat over straat ging.
Alle boerenkarren, rijtuigen en de omnibus, werden voortgetrokken door een of twee paarden. Het openbaar vervoer, 'de omnibus', was een oude postkoets. Vandaar ook de paardenmoppen die midden op straat lagen. Iets wat tot in de vijftiger jaren niet ongewoon was.
Johan van der Made.