Duivelse dilemma’s voor SKOD: geen carnaval op basisscholen

Afgelopen week is er commotie ontstaan op social media over het besluit van SKOD, Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen, om het carnavalsfeest dit jaar niet op school te vieren. Het besluit treft alle scholen die onder SKOD vallen: de drie Madese basisscholen, de basisschool in Wagenberg en twee basisscholen in Terheijden. Met name uit Made kwamen reacties vol verwarring, onvrede en teleurstelling. Maar wat is er aan dit besluit vooraf gegaan? Waarom heeft SKOD dit besluit genomen?

*Wij hebben getracht een zo objectief mogelijk artikel te publiceren, echter een noot van onze redactie vindt u onderaan dit artikel.

Het coronavirus heeft de wereld, en dus ook Drimmelen, al haast een jaar in zijn greep. Horeca en winkels gesloten, lockdown, avondklok, verbod op evenementen; het leven is er niet leuker op geworden. En toen besloot SKOD om carnaval dit jaar niet op school te vieren. Reden genoeg voor onrust in met name Made. Een bericht op social media ontving vele reacties en deelacties, ouders en betrokkenen zochten contact met de schooldirecteuren over het waarom en of men niet op de beslissing kon terugkomen. Die commotie bereikte ook algemeen-directeur van SKOD, Reint Bos, die bereid was zijn visie en kant van het verhaal met ons, en dus met u, te delen.

Waar er slechts een deel van de ouderbrief op social media wordt gedeeld, is Reint bereid om de volledige brief met ons te delen. In de brief valt o.a. te lezen dat carnaval een heel mooi feest is, waarbij de saamhorigheid van mensen en dorpskernen tot uiting komen. SKOD besteedt hier ieder jaar uitbundig aandacht aan en stimuleert het carnavalsgevoel bij kinderen. Maar ook dat dit jaar een jaar van beperkingen is, met risico’s en dat het moeilijk is de balans te vinden in wat wel en wat niet kan. Reint licht telefonisch toe: “Wij zijn ontzettend blij dat onze scholen weer open mogen, laten we dat voorop stellen. Maar tegelijkertijd zitten we met duivelse dilemma’s. Het is lastig te bepalen wat nu goed is, ook gezien de protocollen die we als school aangeleverd krijgen. In die protocollen staat bijvoorbeeld dat het houden van vieringen überhaupt verboden is. We krijgen vervolgens vragen over waarom het kerstfeest dan wel doorging en het carnavalsfeest nu niet. De voornaamste reden is dat de situatie in december nog anders was. De kerstvieringen waren sowieso vóór de lockdown, maar ook de Britse variant speelde nog geen rol. In hoeverre kinderen besmet kunnen raken, elkaar en ook volwassenen vervolgens kunnen besmetten, zelfs nu is daar nog relatief weinig over bekend. Wij willen niet alleen de kinderen, maar ook onze leerkrachten een veilige omgeving bieden. Sommige leerkrachten staan momenteel zelfs vanwege onderliggend lijden niet voor de klas, het voelt dan onnatuurlijk om alle kinderen uit te nodigen om feest te komen vieren.”

Uitspraken dat kinderen al zo weinig mogen en nu ook geen carnaval mogen vieren, zijn discutabel. “Wij verbieden carnaval niet. Juist integendeel, we zijn op dit moment aan het kijken of de dag afsluiten in eigen groep wel tot de mogelijkheden behoort. En in de hogere klassen zal er wel aandacht zijn voor de betekenis van carnaval. Ook hebben we veel respect voor de carnavalsstichtingen die op dit moment van alles proberen te organiseren en we hopen ook dat het ze lukt en het erg succesvol mag zijn. Ik durf zelfs te zeggen dat als de situatie anders zou zijn en de kinderen bijvoorbeeld nog digitaal les hadden gehad, we er meer aan hadden kunnen doen. Dan hadden we via een videoverbinding kunnen feestvieren, want dan hadden alle kinderen in hun eigen (woon)kamer gezeten. We proberen het beste te doen voor onze leerlingen, onze leerkrachten en overige personeelsleden. De meningen over onze keuze zijn verdeeld en dat mag ook. We hebben begrip voor de onvrede, alleen wij vinden het te vroeg om een carnavalsfeest in de praktijk op school te laten plaatsvinden. We hopen dat iedereen thuis een geweldige carnaval mag hebben en kijken uit naar carnaval 2022 om het feest weer als vanouds op de basisscholen te kunnen vieren”, aldus Bos.

Noot van uw redactie:
Laten we proberen eens wat liever voor elkaar te zijn. Geen carnaval op school? Vier carnaval thuis, met uw kind(eren). Geniet van de activiteiten van alle carnavalsstichtingen en -verenigingen, vier carnaval zoals dat volgens u hoort, maar de wereldwijde crisis (zoals we dit inmiddels wel mogen noemen) vraagt ook uw begrip, zelfs op lokaal niveau. SKOD heeft het beste voor met u en met uw kinderen.

Beelden bij dit artikel