Een kijkje nemen bij… De Zwarte Schuur in de Biesbosch

Ongeveer 4 maanden geleden zijn wij al uitgenodigd door penningmeester van Stichting De Zwarte Schuur, Willy Jansen, om eens een kijkje te komen nemen op deze bijzondere locatie. Nieuws laat zich niet plannen, dus ging er wat tijd overheen voordat wij die uitnodiging konden aannemen, maar gistermiddag was het dan zover: onze redactie voer met schipper Kees mee naar Nationaal Park De Biesbosch, om een kijkje te nemen bij de Zwarte Schuur.

Het van origine zijnde bijgebouw is eind 1800 gebouwd en maakte deel uit van een boerencomplex op de akkerbouwpolder De Lepelaar. In het verleden werd de schuur vooral gebruikt voor de opslag van landbouwmachines en landbouwproducten en het stallen van paarden en koeien. Omdat de schuur helemaal zwart is geteerd, wordt deze in de volksmond de Zwarte Schuur genoemd. De schuur staat op een eiland in de Biesbosch, waardoor het alleen via het water mogelijk is deze te bereiken. 

Omdat het onderhoud te wensen overliet, zette Staatsbosbeheer de Zwarte Schuur op de lijst om gesloopt te worden. Deze beslissing riep bij velen een reactie op, waarna een gezamenlijke strijd tegen deze beslissing werd aangegaan. In 2012 is er een stichting opgericht, welke in maart 2014 een erfpachtcontract heeft gesloten met Staatsbosbeheer. Na vernieuwing van het dak, is de Zwarte Schuur op 12 juni 2014 officieel overgedragen aan Stichting De Zwarte Schuur.

Een club van zo'n 10 vaste vrijwilligers, zet zich al jarenlang in voor de Zwarte Schuur: onderhoud, reparaties, opknappen, herstellen en behouden van de schuur. Voorzitter van de stichting Frans Peeters vertelt ons: "We zijn nu ver klaar met het groot onderhoud, zoals het dak en de scheiding tussen 'woonhuis' en 'schuur', maar ik denk niet dat we ooit écht klaar zullen zijn. Het klein onderhoud, zoals het opnieuw teren van de schuur en grasmaaien, begint natuurlijk gewoon ieder jaar weer opnieuw. We zijn nu wel bezig met wat meer te verfijnen, zoals het aanleggen van een voedergoot waar vroeger de koeien uit aten en het verfraaien van de muren met landbouwwerktuigen."

Sinds anderhalf jaar liggen er een aantal zonnepanelen op het dak, waardoor er nu ook elektriciteit in de schuur aanwezig is. "Al die jaren hebben we eigenlijk zonder stroom gewerkt, of we gebruikten een aggregaat. Water om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, pompen we op uit de grond. We zitten natuurlijk op een eiland en niet aan de vaste wal", vertelt Frans. Eten en drinken voor gezelschappen, wordt meegenomen vanaf de wal richting de Zwarte Schuur. "Tegen een kleine onkostenvergoeding, geven we hier rondleidingen aan bijvoorbeeld scholen of verenigingen, maar ook zijn we een unieke trouwlocatie. Gezelschappen tot wel 50 personen kunnen hier makkelijk terecht om te leren over de Zwarte Schuur en te genieten van de prachtige natuur met al haar diversiteit. We hebben een pad aangelegd, waardoor bezoekers een mooie wandeling kunnen maken. Een kopje koffie of thee of een glaasje fris bij terugkomst is dan natuurlijk wel lekker."

Terwijl het late middagzonnetje langzaam naar de horizon verschuift, zitten de vrijwilligers die deze middag ook weer gewerkt hebben, nog even bij elkaar. Besproken wordt dat er binnenkort van een oude eikenboom nog wel een tafeltje gemaakt kan worden en dat ze de volgende keer ook nog even een stukje gras moeten bijmaaien. De redactie van KijkopDrimmelen heeft de gelegenheid aangegrepen om de mannen hartelijk te danken voor hun gastvrijheid én inzet om te zorgen voor dit mooie stukje Drimmelen. 

Bent u geïnteresseerd in de Zwarte Schuur? U kunt meer informatie lezen op de website www.zwarteschuurbiesbosch.nl. Wilt u meer informatie over een rondleiding, neem dan contact op met Peter Ribbers, via info@zwarteschuurbiesbosch.nl of 06-53704391.

*Voor de app-lezers: er zijn bij dit artikel meer dan 5 foto's geplaatst. Om alle foto's bij dit artikel te bekijken, klikt u hier

Beelden bij dit artikel