Eenzaamheid onder jongeren vaak onzichtbaar, hulp is dichtbij

Tijdens hun dagelijkse werkzaamheden merken zowel Marjon Kwaaitaal (praktijkondersteuner GGZ) en Paul van Dijk (Jongerenwerker gemeente Drimmelen), dat er veel eenzaamheid is onder jongeren. Een onzichtbaar probleem, wat soms zelfs weggewuifd wordt, maar wel degelijk erg aanwezig is. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid, 1 t/m 8 oktober 2020, werd aan Marjon en Paul gevraagd of ze niet een promofilmpje konden opnemen om jongeren te laten weten dat hulp dichtbij is. Een relatief eenvoudige vraag, maar Marjon en Paul besloten om het groter aan te pakken: zij richtten een groep op waar jongeren die zich eenzaam voelen uitgenodigd worden om aan activiteiten deel te nemen en onderling contact met elkaar te leggen. Inmiddels bestaat de groep uit +/- 20 jongeren.

In de huiskamer van Surplus, waar veel jongeren ‘aan komen waaien’ en vanuit waar activiteiten georganiseerd worden, leggen Marjon en Paul uit wat hun doel is. “Het valt ons dagelijks op hoeveel jongeren een sociaal netwerk missen”, stelt Marjon. “Ze zitten niet op een sport, of bij een muziekvereniging, buitenspelen is ook niet meer van deze tijd. In onze tijd liep je gewoon naar het huis van een klasgenootje om te vragen of hij of zij wilde spelen. Dat sociale contact is er niet meer bij, mede door de digitale wereld. Jongeren kunnen zich om die reden best wel eens eenzaam voelen. Daar willen wij iets aan doen, iets proberen te veranderen en vooral betekenen voor die jongeren.” Paul vult haar aan: “Wij hebben allebei een groot netwerk, we kunnen zoveel mensen inzetten waar nodig. Denk dan aan professionals, huisartsen, scholen en verenigingen. Maar jongeren met elkaar in contact brengen, is vaak heel moeilijk. Die eerste stap zetten valt voor veel mensen niet mee, als ze volwassen zijn al niet, laat staan als je 12, 13 bent en je net komt kijken in de wereld van bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs. Die groep, vanaf groep 8 tot en met 17 à 18 jaar, die proberen we nu te bereiken en hen te helpen, begeleiden en laten groeien.”

De activiteiten die voor de jongeren worden georganiseerd, variëren van bijvoorbeeld samen koken tot bowlen bij een recreatieparadijs. Tijdens die activiteiten hebben de jongeren veel lol, maar merken ze vaak niet dat er ook door een diepere laag heen wordt geprikt. Er wordt in groepsvorm, maar zeker individueel met de jongeren gesproken, waarbij Marjon en Paul erachter proberen te komen wat de oorzaak van de gevoelens van eenzaamheid is en wat er eventueel nodig is om deze weg te nemen. Paul geeft als voorbeeld: “We hebben contact met een jong meisje van een jaar of 12, die superslim is. Daardoor kan ze minder goed aansluiting vinden met haar leeftijdsgenoten. Datzelfde probleem ervoer een jongedame van 15 jaar, maar bij elkaar vonden ze een superleuke klik. Zelfs buiten onze activiteiten om houden ze nu contact met elkaar. Het is heel tof om daarin iets te kunnen betekenen en te zien dat er kansen zijn waar vriendschappen kunnen ontstaan.” Voor wie denkt dat de activiteiten alleen voor Madese kinderen zijn, heeft het mis: “We organiseren deze activiteiten voor alle jongeren uit onze gemeente die zich eenzaam voelen. Of ze nu in Made wonen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe of in een ander dorp, iedereen is wat dat betreft welkom. Ook de activiteiten vinden afwisselend plaats in verschillende dorpen”, legt Marjon uit. “Zelfs omliggende gemeenten hebben hun interesse geuit en wie weet kunnen we daar zelfs een samenwerking mee aangaan. Maar laten we eerst eens beginnen met deze groep”, lacht ze.

Marjon is werkzaam voor Zorroo (Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken) en Paul voor Surplus Welzijn. De gemeente Drimmelen heeft een startbudget beschikbaar gesteld om de groep op te richten. Verder zijn sponsors van harte welkom. Het geld dat door derden bijgedragen wordt, wordt volledig gebruikt voor het organiseren van de activiteiten. Denk aan het huren van een bowlingbaan of het kopen van boodschappen voor een gezamenlijke kooksessie. Wilt u een bijdrage doen? Neem dan contact op met Paul via onderstaande contactgegevens. Ben jij of ken jij een jongere in de leeftijd van groep 8 tot +/- 18 jaar die zich eenzaam voelt, of valt het je wel eens op dat iemand niet vaak buiten komt, wat stiller is of veel tijd op zijn of haar kamer doorbrengt? Neem dan ook contact op met Paul of Marjon. Het makkelijkste is om even een e-mailtje te sturen, maar hierin hoef je niet een uitgebreide situatie te schetsen. Geef aan dat je je graag bij de groep aan wilt sluiten, of dat je iemand kent die daar baat bij zou kunnen hebben, en Marjon en/of Paul regelen de rest. Als je liever telefonisch contact wilt, dan kun je Paul op zijn mobiele telefoonnummer bereiken. Door simpelweg dit bericht te delen, of iemand erover te vertellen, help je zelf al mee om kenbaar te maken dat eenzaamheid onder jongeren een groot probleem is, maar dat hulp dichtbij is.

Marjon Kwaaitaal – Praktijkondersteuner GGZ bij huisartsenpraktijk De Ligne
info@mk-zorgprofessional.nl

Paul van Dijk – Jongerenwerker Surplus Welzijn in Drimmelen
paul.vandijk@surplus.nl
06-10926087