Amalia is een kleine aak waarvan er in de tijd van de griendwerkers, veel gebruikt werden in de Biesbosch. Deze kleine aken, ook wel sintelaak of roeieraak genoemd, werden in smalle kreken geboomd of geroeid waar ze werden geladen met gehakt wilgenhout of gesneden riet. Bij hoog water werden de aken naar breder/dieper water gevaren alwaar de lading werd overgeladen op grotere aken zoals de Drie Gezusters.
Amalia lag lange tijd op de kant bij kooiker Jan Reuser die hem een aantal jaar geleden schonk aan Hennie Kellner. Hennie die in de Biesbosch woont, knapte de aak wat op en voer er soms bezoekers mee rond. Ook in de film Biesboschvolk die in 2011 in première ging, is de aak met Hennie aan het roer te zien.
Enige tijd geleden heeft Stichting Vrienden van de Biesbosch de aak overgenomen van Hennie met het plan hem te restaureren. Onder aanvoering van initiator Rinus Rasenberg en met de hulp van veel sponsors en vrijwilligers, is dat gelukt. Een mooi stukje cultureel erfgoed is toegevoegd aan het erfgoed van de grote zus van Amalia, de Drie Gezusters.
Beide aken liggen nu gezusterlijk naast elkaar in de Herengracht. Het beheer van Amalia krijgen de uitbaters van Ons Dorpshuys in Drimmelen. De restauratie kwam tot stand mede namens: Marcel Zijlmans, Dick Pellikaan, Adje Heil, Patrick Bastiaanse, Thijs van Dongen, Bram den Dunnen, Peter van Beek en Kees de Koning.
De foto's bij dit artikel zijn deels gemaakt door onze redactie en deels door Adriaan Snoek. Waarvoor dank.