Mede dankzij een bijdrage uit het Rabobank Stroomversnellingsfonds kon de EHBO vereniging Hooge en Lage Zwaluwe een hulpverleningstent aanschaffen. 'De eerste in Nederland' vertelde Huib Evegaars om te vervolgen: 'Je ziet steeds vaker dat als we hulp verlenen ergens, daar veel pottenkijkers op afkomen en er soms zelfs foto's gemaakt worden. In deze tent heb je meer privacy omdat de wanden dicht kunnen. Als het moet kan er zelfs een ambulance in.'
Met deze nieuwe tent en de nieuwe outfits die vorig jaar konden worden aangeschaft dankzij ATM Moerdijk en Shell Moerdijk, krijgt de EHBO vereniging Hooge en Lage Zwaluwe een welhaast professionele uitstraling. De bijna 60 leden worden dan ook veel gevraagd bij grote evenementen, vaak ook buiten de eigen dorpen zoals bij het Powerweekend Made. Welhaast professioneel maar nog altijd vrijwilligers. Belangrijke vrijwilligers ook voor u, jou en ons. Chapeau!
Van Lotusslachtoffers wordt verwacht dat zij de rol van slachtoffer zo reëel mogelijk uitbeelden. Daartoe volgen zij cursussen om een certificaat behalen. Een paar lotusslachtoffers waren gisterenavond present op de grote oefening van de Zwaluwse EHBO die op en rond het terrein van uitspanning Poeleke nabij het station Lage Zwaluwe werd gehouden.
Ook onze fotograaf liep mee en hoewel je eigenlijk niet mag lachen, is het dikwijls hilarisch zoals lotusslachtoffers in hun rol zitten, én blijven. Van een door ingeademde rook kuchende man die werkelijk kuchte als een hoogbejaarde die levenslang sigaren heeft gerookt, tot een dame die van haar fiets was gevallen. Verder een dame die óf viel bij het prullen met een tuinplant, óf de plantenpot op haar hoofd kreeg. Aan de vrijwillige EHBO'ers de taak het slachtoffer te kalmeren, uitzoeken wat er gebeurd is en daar adequaat op te reageren.
Meest hilarisch waar wél bij gelachen mocht worden was een stomdronken man. Volgens zijn onsamenhangend gebrabbel was hij per trein gearriveerd maar waarom hij daar was en niet in Breda waar hij moest zijn, kon hij niet vertellen. Vertellen kon hij wel dat het 'verrektes' koud was en stelde daarom de vraag of het in Suriname warmer was en of de trein daarheen reed. Als laatste vroeg hij ook of er warm bier aanwezig was en hoewel dat niet het geval was uiteraard, werd nóg meer bier drinken hem sterk ontraden door de hulpverleners.