Het lijkt wel een detectivefilm. Als redactie beschikken we over redactiebenodigdheden maar een peilwagen zit daar niet bij. De zender peilen was geen optie en dus was rechercheren het parool. Dat bracht ons uiteindelijk bij een informant. Deze informant sommeerde ons naar de carpoolparkeerplaats in Terheijden te komen alwaar hij ons blinddoekte en ons vervolgens naar de geheime locatie bracht.
Door het vele aantal bochten vermoeden wij dat we heel Terheijden zijn doorgereden, maar wellicht heeft onze informant expres een rondje gemaakt. Hoe dan ook, eenmaal in de ingerichte studio mochten de blinddoeken af. Foto's maken werd ons ook toegestaan maar alleen zó, dat de geheime locatie ook geheim blijft. Voorlopig tenminste, want de hechte club radiomakers benadrukt dat het niet de insteek is om de breuk definitief te maken, maar dat ze snel hopen op een oplossing en weer snel terug kunnen naar de studio aan het Oranjeplein.
Die oplossing is in hun ogen sowieso het aftreden van enkele bestuursleden, waaronder de voorzitter van de stichting Lokale Omroep Drimmelen. Een voorzitter die eigenlijk allang voorzitter-af had moeten zijn gezien de statuten. Daarin is de voorzitterstermijn gesteld op zes jaar terwijl door in de ogen van de radiomakers, deze termijn achter gesloten deuren werd verlengd waardoor de voorzitter al ruim twaalf jaar aan het bewind is.
Een voorzitter die in de ogen van de radiomakers, keihard gesteld, hun stelselmatig de grond intrapt. Zij zouden als los zand aan elkaar hangen, maar niets is minder waar. Het is echt een vriendenclub die ook het sociale aspect hoog in het vaandel heeft staan, aldus Wim en Sam, woordvoerders namens de radiomakers. Ons bezoek gisterenavond maakte duidelijk dat van los zand echt geen sprake is. We troffen juist een hechte vriendenclub.
Bij hoge uitzondering vertelt een van de radiomakers buiten de woordvoerders om dat zélfs de 'jonge honden' onder hen, enorm genieten van enkele medewerkers met een beperking die door hun worden begeleid. Dat is onder andere een laaggeletterde, een zeer autistisch persoon die echter enorm taalvaardig is, een zeventigjarige dame die altijd iets lekkers meebrengt en gezien wordt als allemans-tante en zelfs ernstig beperkten die niet in staat zijn naar de studio te komen maar thuis hun programma maken. Dat wordt vervolgens door de radiomakers dan afgedraaid in de studio.
“Dáár staan wij voor. Een stichting en een lokale omroep waar iedereen een kans wordt geboden. Erbij horen op menselijk vlak, zo hoort dat toch in een lokale omroep? Ons bestuur trapt het regelmatig de grond in en zegt zelfs kleinerend dat de radio niks voorstelt en door de genoemde thuis-programmamakers, als los zand aan elkaar hangt. Let wel, we hebben natuurlijk ook échte muziekliefhebbers en échte radiomakers in hart en nieren en niet iedereen heeft een beperking, maar we genieten allemaal van de combinatie en de hechte band onder elkaar.” aldus deze vrijwilliger.
Via de woordvoerders hebben de radiomakers hun eisen op tafel gelegd. Dat zijn sowieso het opstappen van de voorzitter en een ander bestuurslid. Verder ook de eis dat de aandacht niet geheel naar de tv-poot uitgaat zoals nu het geval is. Dit alles met maar één doel, geen drie aparte afdelingen maar één gezamenlijke omroepstichting. Ze spreken ook de hoop uit dat de kwestie goed opgelost wordt zodat ze weer snel terug kunnen naar de studio en door kunnen gaan als onderdeel van de eigen lokale omroep van Drimmelen.
Als de noodkreet door het bestuur niet ter harte wordt genomen is de hoop gevestigd op gemeentelijk ingrijpen omdat het zo niet langer kan én mag! Met deze actie van uitzenden op een geheime locatie hebben de radiomakers hun punt gemaakt en aangetoond dat het hun ernst is.
Met een berg indrukken en informatie, worden wij door de informant weer geblinddoekt en uitgeleide gedaan…