Tijdens de aanleg van de Omleidingsweg nu de Wagenbergse Baan genaamd en de Maasroute A59, in 1984-1985, ging ik af en toe in de weekenden met de fiets een kijkje nemen en vanaf de nieuwe rijbanen wat foto's maken. Mijn toen nog jonge dochters vonden dat best spannend en gingen wel eens mee. 'Hier rijden jullie later zelf met de auto.'
De A59 was toen nog de N59. Vanaf 1969 tot begin jaren 80 eindigde deze weg vanuit Made bij Wagenberg in de haakse 'Tarzanbocht', die minister Smit-Kroes in december 1983 was komen bekijken. Met de aansluiting naar rijksweg 16 werd kort daarna begonnen. Inmiddels werden ook plannen uitgewerkt over een weg langs Terheijden en Wagenberg om de dorpen te ontlasten van het doorgaande verkeer.
Die nieuwe weg begon bij de brug over het Markkanaal om oostelijk langs Terheijden te gaan naar genoemde Tarzanbocht in de Maasroute, waar een viaduct kwam. Vanaf daar lag er al een weg naar waar nu de Wagenbergse rotonde ligt.
Op 1 november 1986 werd de nieuwe weg officieel geopend. De festiviteiten begonnen in Terheijden en de Harmonie speelde de 'Fietspadenmars'. Met enkele olifanten en leden van het Terheijdens Theater werd, op het nieuwe viaduct in de Maasroute, de Omleidingsweg op ludieke wijze geopend door burgemeester Van Maasakkers.
Niet iedereen was er gelukkig mee. Jammer dat de Wagenstraat zomaar was doorgesneden. In Terheijden hing een vlag halfstok en er vloog een reclamevliegtuigje met de tekst: 'De Blunderweg is open'; dit stond daarna in de krant.
De eerste auto die over deze weg reed, was de Wagenbergse brandweerauto. Jawel, want die kon toen snel naar Terheijden rijden waar het bedrijf van Pieterman in lichterlaaie stond, dat was de voormalige leerlooierij van Rompa. Nu is daar Zakencentrum Markoever gevestigd.
De formele naam Omleidingsweg is op verzoek van VP/D66 in 1998 gewijzigd in Wagenbergse Baan. De aansluiting op de Brandestraat en de Wagenbergsestraat was al langer een kruispunt met verkeerslichten. Dat drukke punt werd in 2002 vervangen door een rotonde met vijf afslagen.
Eind 1987 was ook de doortrekking van de Maasroute klaar. De Tarzanbocht was verdwenen en de zandwinput werd groter. In de Lageweg was een tunneltje gebouwd met daarop de oude volkse naam Leege Weg en over de Moerdijkseweg gaat het viaduct Spookhuis.
Andere viaducten dragen ook oude namen zoals De Straat tussen de Kerkstraat en de Wagenstraat in de Voshil. Aan het eind van de Wagenstraat lag de Rooie Weel en daarom heet het viaduct naar de Ruitersvaartseweg De Roode Weel. Over de Bergen ligt Het Zand en over het Munnikenhof ligt Klein Munnikhof.
Johan van der Made.