Er zijn nog nauwelijks woningen in de gemeente Drimmelen aangesloten op glasvezel internet. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Stratix dat onderzoek deed naar de breedbanddekking in Nederland. Hiermee loopt Drimmelen flink achter op de rest van Nederland. Landelijk gezien heeft namelijk al 38% toegang tot internet via glasvezel. Deskundigen verwachten dat met name het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten.
Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland?
Op dit moment hebben van de 8 miljoen huishoudens ongeveer 3 miljoen mensen een glasvezel aansluiting. 5 miljoen woningen hebben dit nog niet, en maken daarom gebruik van ADSL of de kabel.
Focus op buitengebieden, stedelijk gebied blijft achter
Steeds meer buitengebieden in Nederland worden aangesloten op glasvezel. Het betreft met name minder bevolkte gebieden in provincies als Overijssel, Drenthe en Groningen. De noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding is hier het grootst. De aanleg van glasvezel in het stedelijk gebied neemt veel meer tijd in beslag. Dat komt omdat de noodzaak hier een stuk kleiner is. Huishoudens in stedelijke gebieden beschikken vaak al over een kabelverbiniding die internetsnelheden tot 400 Mb/s kunnen halen.
Wat zijn de voordelen van glasvezel?
In veel gemeenten zijn speciale werkgroepen druk bezig met het stimuleren van glasvezel internet. Via initiatieven als Glasvezelbuitenaf.nl wordt gezocht naar zoveel mogelijk draagkracht om de aanleg van glasvezel te versnellen. De belangrijkste voordelen van glasvezel zijn:
- Een zeer stabiele internetverbinding
- De hoogst mogelijke internetsnelheid, ook bij meerdere apparaten
- Downloaden en uploaden met dezelfde snelheid
- Vrije providerkeuze door het open glasvezelnetwerk
*Bron: https://www.internethunter.nl/drimmelen/