Het heeft drie jaar geduurd maar woensdag was het dan toch echt zo ver: er landde een ooievaar op het nest bij Martijn in de achtertuin aan de Moerdijkseweg in Terheijden. De ooievaar, die gemiddeld bezien 1 meter lang is en een spanwijdte heeft van 2 meter, is een beschermde inheemse diersoort en was in de jaren '70 zo goed als verdwenen in Nederland.
De Vogelbescherming heeft, samen met vele vrijwilligers, er in de loop der jaren voor gezorgd dat de ooievaar als broedvogel in Nederland niet uitstierf door middel van de herintroductie van de soort via twaalf buitenstations van waaruit de jongen van gefokte vogels weer de volledige vrijheid kregen. Dat heeft gewerkt; inmiddels is de ooievaar van de Rode Lijst af. Om dit ook zo te houden, is monitoring en controle geboden.
Net zoals Martijn een hoog, kunstmatig nest neerzetten, is één van de manieren waarop u zelf kunt bijdragen aan de bescherming van de ooievaars in Nederland. Maar u kunt ook helpen door de ooievaars niet bij te voeren. Ooievaars zijn vleesetende vogels, zij eten o.a. muizen, kikkers, mollen en insecten. De ouders moeten voor zichzelf en voor hun jongen zélf op zoek naar voedsel om de natuurlijke cirkel van het leven in stand te kunnen houden. Wel kunnen wij mensen ons inzetten voor agrarisch natuurbeheer, iets waar de ooievaar van kan profiteren.
Een groot deel van de ooievaars in Nederland overwinteren in Afrika, iets wat de landing van deze ooievaar in onze gemeente een beetje vreemd maakt. Wel is het zo dat ze in februari van Afrika weer terug naar Nederland vliegen, waarbij de mannetjes dat wat eerder doen dan de vrouwtjes. Op die manier kunnen de mannetjes het nest alvast schoonmaken en repareren waar nodig, voordat het vrouwtje aankomt, om vervolgens eind maart aan de broedperiode te beginnen. Het kan dus zo zijn dat deze ooievaar zich wil uitsloven voor zijn vrouwtje door extra vroeg aan hun liefdesnest te beginnen.
KijkopDrimmelen dankt Martijn hartelijk voor het toesturen van de foto's!