In navolging op het opstarten van een groep speciaal voor jongeren die zich eenzaam voelen of een minder groot sociaal netwerk hebben, vond er vorige week een groepsactiviteit plaats waarbij de adrenaline door de lijven gierden. Samen met Marjon Kwaaitaal (POH GGZ jeugd) en Paul van Dijk (jongerenwerker Surplus Drimmelen) genoten zo’n 15 jongeren van een paintballmissie en boogschietsessie.
Beide activiteiten zorgden voor een kick bij de jongeren. Het wedstrijdelement zorgde voor een gezonde spanning en competitie onderling, waarbij tevens veel interactie plaatsvond tussen de jongeren. Het contactleggen met elkaar, er even tussenuit zijn en in beweging zijn, zijn belangrijke onderdelen van deze groepsactiviteiten, die ongeveer één keer per maand moeten plaatsvinden. Met als doel? Eenzaamheid onder jongeren tegengaan. Een veelal onzichtbaar probleem, wat vaak weggewuifd wordt, maar wat wel degelijk aanwezig is, zo weten ook Marjon en Paul.
Doel
Tijdens een eerdere afspraak, legden Marjon en Paul uit wat hun doel met deze groep is. “Het valt ons dagelijks op hoeveel jongeren een sociaal netwerk missen”, stelt Marjon. “Ze zitten niet op een sport, of bij een muziekvereniging, buitenspelen is ook niet meer van deze tijd. In onze tijd liep je gewoon naar het huis van een klasgenootje om te vragen of hij of zij wilde spelen. Dat sociale contact is er niet meer bij, mede door de digitale wereld. Jongeren kunnen zich om die reden best wel eens eenzaam voelen. Daar willen wij iets aan doen, iets proberen te veranderen en vooral betekenen voor die jongeren.” Paul vult haar aan: “Wij hebben allebei een groot netwerk, we kunnen zoveel mensen inzetten waar nodig. Denk dan aan professionals, huisartsen, scholen en verenigingen. Maar jongeren met elkaar in contact brengen, is vaak heel moeilijk. Die eerste stap zetten valt voor veel mensen niet mee, als ze volwassen zijn al niet, laat staan als je 12, 13 bent en je net komt kijken in de wereld van bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs. Die groep, vanaf groep 8 tot en met 17 à 18 jaar, die proberen we nu te bereiken en hen te helpen, begeleiden en laten groeien.”
Contact
Ben jij of ken jij een jongere in de leeftijd van groep 8 tot +/- 18 jaar die zich eenzaam voelt, of valt het je wel eens op dat iemand niet vaak buiten komt, wat stiller is of veel tijd op zijn of haar kamer doorbrengt? Neem dan contact op met Paul of Marjon. Het makkelijkste is om even een e-mailtje te sturen, maar hierin hoef je niet een uitgebreide situatie te schetsen. Geef aan dat je je graag bij de groep aan wilt sluiten, of dat je iemand kent die daar baat bij zou kunnen hebben, en Marjon en/of Paul regelen de rest. Als je liever telefonisch contact wilt, dan kun je Paul op zijn mobiele telefoonnummer bereiken.
Marjon Kwaaitaal – Praktijkondersteuner GGZ bij huisartsenpraktijk De Ligne
[email protected]
Paul van Dijk – Jongerenwerker Surplus Welzijn in Drimmelen
[email protected]
06-10926087