Het reguliere voetbal kent iedereen wel, misschien niet de details en de precieze regels, maar u weet wat het is. Gisteren liet S.V. Terheijden zien dat voetbal voor iedereen is. Met een speciale dag waarbij ook verschillende G-teams in actie kwamen, er een Walking Football team van V.V. Madese Boys op bezoek kwam en waarbij het Nederlands Transplantatie Voetbalteam de club in Terheijden wist te vinden én meespeelde.
Voetbal is dus voor mensen zonder en met beperking, voor jongeren en ouderen en voor mensen met een transplantatie van bijvoorbeeld nier, hart of lever. Jan Tempelaars, voorzitter van S.V.T., vertelt ons: “Wij wilden deze Voetbal Voor Iedereen-dag organiseren om onder andere ons eigen G-team te promoten. We willen kinderen met een beperking aansporen om zich aan te melden en zich aan te sluiten bij het G-team van S.V.T. omdat zij vaak geen aansluiting kunnen vinden bij het reguliere voetbal. Het liefst zetten we leeftijdsgenootjes natuurlijk bij elkaar, dat is voor de mensen zelf ook stukken fijner. Toen we de organisatie van deze dag op ons namen, kwamen we nog meer vormen van voetbal tegen. Tot voor kort wist ik zelf niet eens van het bestaan van het Transplantatieteam of het Amputatieteam af. Helaas hebben we het niet voor elkaar gekregen om het Amputatieteam (mensen die bijvoorbeeld één of meerdere ledenmaten missen) vandaag hier te krijgen, maar het Nederlands Transplantatie Voetbalteam is wél gekomen én heeft ook een wedstrijd meegespeeld.”
Het Transplantatie Voetbalteam is een landelijk voetbalteam speciaal voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Denk hierbij aan een nier-, hart-, long- of levertransplantatie. Ook voor mensen die wachten op een orgaan-, weefsel- of beenmergtransplantatie is sporten vaak helemaal geen optie meer. Het Transplantatie Voetbalteam is er speciaal voor deze mensen. De voetbalwedstrijd duurt korter, er zijn meer wissels, fysiek contact is verboden, er wordt 6 tegen 6 gespeeld en de bal wordt ingerold in plaats van geschopt; zomaar enkele regels die verschillen van het reguliere voetbal, maar waardoor het gemakkelijker vol te houden is.
Robin Simons, trainer van het Nederlands Transplantatie Voetbalteam, vertelt ons: “Het Transplantatie Voetbalteam bestaat pas sinds januari 2019 en heeft intussen 24 spelers, een technische staf en een medische staf. In augustus 2018 hebben we deel genomen aan de World Transplant Games in Newcastle, zeg maar de Olympische Spelen voor deze doelgroep. Voetbal stond er voor het eerst op de agenda op de reeds 30 jaar dat deze spelen bestaan en daar hebben we zilver gewonnen. En dat tegen landen die allemaal al 3 tot 5 jaar bezig zijn met voetbal. Ons doel is over 3 jaar een eigen competitie in Nederland te hebben met bijvoorbeeld regioteams. Een lange weg die we moeten gaan, en daar hebben we aandacht in de media en financiële middelen voor nodig. Daarom juichen we initiatieven die S.V. Terheijden vandaag organiseert alleen maar toe. Het is geweldig dat we hier met ons team een wedstrijd kunnen spelen en ons zo aan de rest van Nederland kunnen laten zien. Het was overigens een leuke wedstrijd die helaas voor ons met 9-7 verloren ging, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Bij ons is iedereen die een orgaan- of stamceltransplantatie heeft gehad welkom. Of je nu man of vrouw bent, jong of oud, goed of iets minder goed, iedereen kan deel nemen bij ons voetbalteam.”
Binnen de stichting Sport en Transplantatie worden naast voetbal ook andere sporten gefaciliteerd. Wilt u meer weten over de stichting Sport en Transplantatie, kijk dan op www.sportentransplantatie.nl. Wilt u meer informatie aangaande de voetbaltak van deze stichting, of heeft u interesse om te sponsoren, neem dan contact op met Robin Simons door een mail te sturen naar simons@sportentransplantatie.nl. Wilt u in contact komen met S.V. Terheijden, over bijvoorbeeld het G-team, stuur dan een mailtje naar bestuur@svterheijden.nl.
*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto’s per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto’s geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken.