Wandelen in de Biesbosch uitgebreid dankzij nieuwe  vaarverbinding

Afgelopen week is het startsein voor het excursieaanbod voor de Hofmansplaat gegeven. Via  een te reserveren vaarverbinding kunnen bezoekers in de Biesbosch afmeren aan de Hofmansplaat  en wandelen in dit unieke Natura 2000 gebied. 

Bijzondere samenwerking 

Deze vaarverbinding is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen ondernemers,  Staatsbosbeheer, en de gezamenlijke wens van zowel de gemeente als de ondernemers om de  Biesbosch verder te ontsluiten en per boot voor wandelaars toegankelijk te maken. De gemeente  heeft deze vaarverbinding mede mogelijk gemaakt door te faciliteren in de benodigde voorzieningen,  zoals een veilige aanlegplaats in het haventje op de Hofmansplaat. Wethouder Tim Simons is  enthousiast: “Fantastisch dat nu tweemaal zoveel bezoekers al wandelend de Biesbosch kunnen  ervaren! De bijdrage die bezoekers betalen om van dit stukje Biesbosch te genieten is niet alleen  goed voor de economie en het recreatief profiel van Drimmelen, maar ook voor het onderhoud van de  recreatieve voorzieningen zoals steigers en een toiletvoorziening op de Hofmansplaat.” 

Reserveringssysteem 

De samenwerking tussen de ondernemers vindt zijn vorm in een uniek reserveringssysteem waarin de  participerende deelnemers hun aanbod plaatsen in een kalender, waaruit de bezoeker kan kiezen op  datum, tijdstip en/of wandelarrangement. Een bezoeker kan zich inschrijven bij de VVV, op de website  Biesboschwandeling.nl of bij één van de deelnemende ondernemers en schrijft zich in voor één van  de wandelarrangementen naar de Hofmansplaat, waarbij op de Hofmansplaat op eigen gelegenheid  of met gids voor een wandeling van 1, 2 of 4 uur gekozen wordt. 

Unieke natuurbeleving 

De Hofmansplaat is een bijzonder stukje Natura 2000 gebied wat verder toegankelijk wordt gemaakt  voor wandelaars. Daniël Bakker van Staatsbosbeheer: “Met de ondernemers maken we goede  afspraken over het aanbod van excursies en arrangementen naar de Hofmansplaat. Het  reserveringssysteem is daar een belangrijk hulpmiddel in. Op deze manier kunnen we de balans  tussen natuur en recreatie en de belastbaarheid van het gebied blijven monitoren.”