WereldLichtjesDag: Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist

Op de tweede zondag van december steken mensen overal ter wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan een overleden kind. Op WereldLichtjesDag is de wereld dan eventjes iets lichter voor al die mensen die een kind verloren hebben. In het uitvaartcentrum bij de begraafplaats aan de Leeuwerikstraat in Made herdachten gisterenavond tientallen mensen hun dierbare kind, of het verloren kind van een dierbare.

De avond werd geopend met een herdenkingsdienst, die geleid werd door Linda Leemans, uitvaartondernemer. Er werd geopend met een lied, gevolgd door een woord van welkom door Linda: "Voor veel mensen is deze zondag een normale zondag, maar hier, vanavond, is het voor ons een speciale zondag. Op deze speciale zondag voelt het tegenstrijdig om u welkom te heten, maar tóch wil ik u welkom heten, omdat ik hoop dat deze avond u steun kan bieden. Een avond waarop u even uit het lawaai bent, een plek om even stil te staan, om in stilte tegen onze dierbaren te kunnen praten. Een plek om een lach, een traan en een herinnering te kunnen delen. Een plek waar het leven even wacht. Want lieve jij, er is geen dag dat jij er niet bent. Jij bent in mij en dat is voor altijd."

Niet alleen klonk er muziek en werden er gedichten voorgelezen tijdens de dienst, ook noemde Linda de namen op van de overleden kinderen die de mensen van tevoren aan haar hebben doorgegeven. Bij het klinken van de naam, mocht de desbetreffende nabestaande naar voren komen om een kaarsje aan te steken bij het speciale altaar, waar kaarsjes in de vorm van een hart brandden en foto's waren neergezet. Er werden 18 namen opgenoemd. Een ontroerend moment in de dienst was het intermezzo door Ad, die op zijn mondharmonica een vertaling van het lied 'You Raise Me Up' ten gehore bracht. De vertaling was vooraf uitgedeeld en Ad nodigde de aanwezigen uit om mee te zingen, wat dan ook zachtjes gebeurde. Met het lied 'Precious Child' van zangeres Karen Taylor-Good, het speciale lied voor WereldLichtjesDag, werd de dienst afgesloten en werd iedereen uitgenodigd om met zijn of haar brandend lichtje naar buiten te gaan en het lichtje bij het monument voor het overleden kind, dan wel bij een eigen grafje, neer te zetten. 
 

Vertaling van 'You Raise Me Up'
Ben ik alleen, wanhopig van het wachten
Zo zielsalleen, zo leeg en hopeloos
Dan val ik stil, alleen met mijn gedachten
Totdat je mij weer optilt en mij troost

Je tilt mij op om bergen te verzetten
Je tilt mij op, zelfs over elk ravijn
Ik voel mij sterk, zo bovenop je schouders
Je tilt mij op, tot meer dan'k ooit zou zijn

Er is geen leven zonder een verlangen
Wanneer je weg zinkt in je eenzaamheid
Dan kom je bij me om mij op te vangen
En zie ik soms in jou de eeuwigheid

Je tilt mij op om bergen te verzetten
Je tilt mij op, zelfs over elk ravijn
Ik voel mij sterk, zo bovenop je schouders
Je tilt mij op, tot meer dan'k ooit zou zijn

 

Karen Taylor-Good – Precious Child
https://www.youtube.com/watch?v=6ryNVtMVFXE

Beelden bij dit artikel