Carnaval 2021 in Berenland

Carnaval 2021 houdt de gemoederen bezig, iedereen zet zijn beste beentje voor om er iets moois van te maken. Zo ook in Berenland (Hooge Zwaluwe/Helkant), waar vandaag de carnavalskrant corona-proof is bezorgd door het voltallige bestuur. Daar staan tal van leuke weetjes, activiteiten, kleurplaten en puzzels in. Hoe ziet carnaval 2021 eruit in Berenland? Wij zochten het uit!

Secretaris van C.V. de Zwallekers, Dylan van Bragt, vertelt: “Wij hebben besloten dit jaar wél een carnavalskrant uit te brengen, maar niet op de manier waarop het gebruikelijk is. Ieder bedrijf of iedere sponsor die vorig jaar in de krant stond, hebben we een bericht gestuurd dat we de advertentie overnemen en hiervoor geen kosten rekenen. Een vrijwillige bijdrage staat een ieder vanzelfsprekend vrij, maar wij denken dat de meeste ondernemers het al moeilijk genoeg hebben op het moment. Gelukkig stonden wij er zelf van te kijken hoeveel mensen ons tóch een warm hart toedragen en een bijdrage hebben gegeven. Heel fijn natuurlijk, want we missen veel inkomsten voor de vereniging dit jaar. We zijn hen daarom heel dankbaar.”

De carnavalskrant van Berenland is zoals gezegd bezorgd op 30 januari 2021 bij alle huisjes in Hooge Zwaluwe en Helkant. Normaliter gebeurt dat samen met de jeugdraad, waarbij ook een collecte wordt gehouden. Dit jaar kon dat ook niet doorgaan en dus was het voltallige bestuur ‘zo’ klaar. Tegen de middag waren alle kranten al bezorgd, maar gelukkig was uw redactie net op tijd om Elta, Frank (een liefdessetje) en Elise nog net op de foto te zetten bij het bebouwde kombord van Helkant. Ook mochten we zelf een krant ontvangen, alsmede hét embleem van 2021: een mondkapje, komende van Drukkerij Supportertje, met Zwallekers-logo en het (toepasselijke) motto van dit jaar: ‘Ut end is zoek!’.

Als we de carnavalskrant van Berenland openslaan, lezen we in het voorwoord van voorzitter Elta dat er dit jaar geen (groeps)activiteiten worden georganiseerd. De vereniging neemt de verantwoordelijkheid en wil niet het risico lopen dat er iemand wordt besmet met het coronavirus tijdens een carnavalsactiviteit. Dat betekent niet dat er helemaal niets gebeurt in Berenland. In de krant staan twee kleurplaten voor de kleine Beren, een woordzoeker en een kruiswoordpuzzel, een recept om Duuvelkeskip te bereiden en een recept om Nonnevotten te maken en een woordje van de Bestuurstafel, C.V. de Trollen, de C.C. Band, de Jeugdraad en C.V. de Loatkomers. Ook worden er tóch twee activiteiten uitgelicht: de Berenbruiloft en de ‘Meest Carnavaleske Huske’ wedstrijd.

Berenbruiloft
Traditiegetrouw treden op carnavalszondag een Beer en Berin, die tot het laatste moment geheim worden gehouden, in het onechte huwelijk in Restaurant Onze Kerk. Dat kan dit jaar uiteraard niet doorgaan, maar er wordt wél gehuwd. Of on-gehuwd eigenlijk. Op een geheime locatie zullen de Beer en Berin van 2021 in het onecht verbonden worden, maar om er tóch een speciale dag voor hen van te maken, gaan zij tevens in een trouwstoet door het dorp rijden. Een locatie wordt niet prijsgegeven, maar op zondag 14 februari (Valentijnsdag!) rond 11.11 uur zal de stoet door het dorp trekken. Hoort u iets, laten we zeggen, rammelen? Ga dan snel in uw deuropening, voortuin of op de oprit staan en vang een glimp op van het Berenechtpaar.

Meest Carnavaleske Huske
In Berenland wordt dit jaar een wedstrijd georganiseerd voor het meest carnavalesk versierde huis. Omdat carnaval dit jaar niet is zoals we gewend zijn, wil C.V. de Zwallekers proberen om er tóch een feest van te maken door deze wedstrijd uit te zetten. Tijdens carnaval zal een onafhankelijke jury door Berenland rijden om de versierde huizen te bekijken, beoordelen én één huis te bekronen tot Meest Carnavaleske Huske. De winnaar krijgt een prijs, aangeboden door Prowin, Elise van Geel.

Kun je geen genoeg krijgen van de carnavalsplanning en -activiteiten in Berenland? Wil je C.V. de Zwallekers ook steunen of zelfs lid worden? Kijk dan even op www.zwallekers.nl voor meer informatie.

Beelden bij dit artikel