Na 11 weken staan de horecadeuren weer open

1 juni 2020 gaat de horecageschiedenisboeken in. Maar liefst 11 weken waren ze dicht, maar vandaag openden de deuren van de eetgelegenheden en cafés in onze gemeente zich wagenwijd voor ‘hun’ gasten. Wij maakten een ritje langs onze clientèle, kwamen blije gezichten tegen omdat ‘we eindelijk weer op het terras mogen zitten’, we kwamen opgeluchte gezichten tegen omdat ‘we eindelijk onze gasten weer kunnen ontvangen’, we kwamen lijnen, stickers, pijlen, bordjes en bestelapps tegen, maar vooral… Kwamen we Drimmelense gezelligheid tegen. Lees en bekijk hieronder hoe het vanmiddag was bij Ons Dorpshuys, Onze Kerk, De Zonzeel, ’t Trefpunt, ’t Roer Om, De Thuishaven, Hier is ’t en De Polderpub.

Ons Dorpshuys – Drimmelen dorp
Het kerkje aan de Herengracht in Drimmelen sloeg precies 12 keer toen Anita een zwieper gaf aan de hendel om de La Trappe-vlag naar de top te hijsen. Zo’n 10 gasten stonden al op haar te wachten om te genieten van het eerste kopje koffie, glaasje wijn of andere lekkernij op het terras van Ons Dorpshuys. “Het opstarten na de drooglegging hè?!”, grapt één van de gasten. Nadat medewerkster Corina het terras toegankelijk maakte door de ketting los te maken, liepen de gasten over de ‘Houd 1,5 meter afstand-loper’ naar de terrastafeltjes. Een grote grijns verschijnt op Anita’s gezicht: “We hebben hier zolang naar uitgekeken, het is echt een geweldige dag.”

Restaurant Onze Kerk – Hooge Zwaluwe
Op het terras aan de Kerkdijk in Hooge Zwaluwe zitten zo’n 12 gasten, op het moment dat wij om +/- 12.30 uur aankomen. Op het extra terras aan de achterzijde zitten nog eens twee gasten en binnenin Onze Kerk nog twee lunchers. “We wilden er natuurlijk wel bij zijn”, zegt Elta, die samen met haar man Frank aan een tafeltje zit. “Het mag eindelijk weer dus besloten we lekker te gaan lunchen.” Dieuwke vertelt ons dat de bestel- en betaalapp die met QR-code te bedienen is, even uit de lucht is. “Ik hoop dat het snel opgelost is, iedereen wil die app natuurlijk gebruiken. Gelukkig hebben we hier mogelijkheden genoeg en passen we ons snel aan.” Een enorme lach toverde ze op haar gezicht voor onze foto. Betaalapp of geen betaalapp; Dieuwke heeft er zichtbaar onwijs veel zin in.

Ontmoetingscentrum De Zonzeel – Hooge Zwaluwe
Aan de Poolsestraat wapperden de Zonzeel-vlaggen vrolijk door het briesje dat er vanmiddag stond. Aan gasten ontbreekt het nog rond de klok van 13.00 uur terwijl we daar waren, maar aan vrolijkheid niet. Terwijl er een drankje voor ons wordt ingeschonken, vertelt kastelein Paul: “Normaal serveren we de dagschotel alleen op zondag, maar natuurlijk doen we dat vandaag ook. Ook hebben we een heerlijke aardbeien coupe met slagroom gezien het lekkere weer. De gasten mogen komen, we zijn er klaar voor.” Samen met medewerkster Elise poseert hij dan ook vrolijk voor onze foto.

Hotel-restaurant ’t Trefpunt – Made
Bij het horecacomplex aan het Raadhuisplein in Made gaan wijzelf meteen al de fout in. “Heb je je handen al gedesinfecteerd?”, wordt ons gevraagd. Nee, niet dus, ook voor ons is het wennen. Snel een pompje gel inwrijven en met schone handen mochten we het restaurant binnen om foto’s te maken van de looproute die ’t Trefpunt speciaal heeft uitgestippeld. “Hoe lang we dit moeten volhouden, zal vanzelf blijken, maar we wijzen iedereen er nu op dat de ene deur alleen als ingang gebruikt mag worden en de andere deur alleen als uitgang”, vertelt Hans ons. Een foto van al het personeel op het terras terwijl het lint officieel wordt doorgeknipt door Dylan, wilde Berrina ons wel toesturen, want met al die gasten die op het terras zaten en bediend moesten worden, was het niet te doen om het personeel wéér bij elkaar te lokaliseren. Wél mochten we een heel gezelschap op de foto zetten, die met het glas hoog in de lucht proostten op het feit dat het terras weer open is.

Eetcafé ’t Roer Om – Lage Zwaluwe
Alex en Elma waren precies op tijd klaar met het vernieuwen van hun terras, want het was haast dringen geblazen aan de Kwistgeldweg 1 in Lage Zwaluwe. TC Liniecrossers bezocht het terras in wielrentenue, een Vespa-club maakte een stop bij het terras en een aantal vaste gasten stond te popelen om bij hun stamcafé het vertrouwde drankje te pakken. En dat allemaal om 12.00 uur stipt! Na het hijsen van de Hertog Jan-vlag werd het terras officieel voor geopend verklaard en konden bezoekers genieten van een natje en een droogje op het terras boven de binnenhaven van Lage Zwaluwe.

Brasserie De Thuishaven – Lage Zwaluwe
Wanneer je als brasserie om 12.00 uur je deuren mag openen, is het natuurlijk fijn als je ook daadwerkelijk eters hebt. Gelukkig voor De Thuishaven in Lage Zwaluwe was dat het geval. Ed, Arja en Kitty zwiepten de deuren open en een mooi plaatsje op het terras aan de doorgang van de haven van Lage Zwaluwe kon gekozen worden. Een stel uit Prinsenbeek wist de brasserie aan de Kwistgeldweg 3 te vinden én wilde ook wel even voor onze foto poseren. Waarschijnlijk waren ze in een goede bui, logisch ook, want als er bij De Thuishaven een kopje koffie of thee werd besteld, kreeg de gast er gratis cake met aardbeien en slagroom bij! Zo’n feestelijke actie past ook wel bij een feestelijke dag als vandaag.

Eetcafé Hier is ’t – Lage Zwaluwe
Op het terras boven het water van het eetcafé aan de Nieuwlandsedijk, was het vooral een vreugdig weerzien van vaste gasten. Ad mocht tevens het bestaande terras uitbreiden met een drietal picknickbanken op het Beursplein, eveneens gelegen aan de doorgang van de haven van Lage Zwaluwe. Een mooier plekje kun je je haast niet bedenken, waar dan ook dankbaar gebruik van werd gemaakt. Twee jongemannen zagen onze fotograaf en bedachten zich geen moment; zij wilden wel even laten zien hoe fijn het bij Hier is ’t was en hoe goed de nieuwe picknickbanken zaten.

Café De Polderpub – Lage Zwaluwe
Eigenlijk is ‘café’ niet de juiste benaming voor het horecacomplex aan het Plantsoen 10 in Lage Zwaluwe. Dorpshuis Den Domp, café De Polderpub, maar ook lunchroom, traiteurie en B&B; veel completer dan dat krijg je het niet. Ook hier werd het terras vol vreugde geopend, waar Thea zelfs een speciale rode loper voor haar gasten had uitgerold. Ook inventief van Thea waren de plaskettingen; roze voor de dames en blauw voor de heren. Hangt de ketting aan het haakje, kun je deze pakken en naar het toilet gaan. Hangt de ketting er niet, dan moet je even wachten tot het toilet vrij is. Het uitgebreide terras is tevens voorzien van bloembakken opgemaakt door Bloem ’t Op en de onlangs 16 jaar geworden Ilse wilde voor onze foto wel even poseren met de 9-jarige Casper.

Beelden bij dit artikel