Poldergemaal Emilia is klaar! Opening op zaterdag 16 juni

Emilia met haar dieselpompen was qua installatie aan vervanging toe, maar ook als gebouw. Om het gebied en de geschiedenis eer aan te doen, werd er gekozen voor een halfrond gebouw dat gebaseerd is op de molen die in vroeger tijden de polder bemaalde. Dat is molen De Moer waarvan alleen de romp nog behouden is.

Polder De Moer behelst 1284 ha, een gebied zo groot als 2500 voetbalvelden. Het water wordt door Emilia op peil gehouden en indien nodig via de haven in Hooge Zwaluwe afgevoerd naar de Amer. De nieuwe Emilia heeft een topcapaciteit van 136 kuub water per minuut.

Om een voorbeeld te geven; als Emilia gas geeft, vult ze een olympisch zwembad binnen een half uur. Nou geeft Emilia geen gas want dieselpompen staan er niet meer in. De hele installatie is namelijk elektrisch.

Op zaterdag 16 juni tijdens het evenement Kunst & Muziek georganiseerd door ToonArt, kunt u Emilia bezichtigen. Vanaf ongeveer 15.30 uur kunt u gratis vanuit de haven in Hooge Zwaluwe per zalmschouw naar het nieuwe gemaal varen óf per pendelbusje naar Emilia rijden.

Beelden bij dit artikel