Zitgymmers Made werken aan topconditie

Wie denkt dat zitgym lekker relaxen betekent, heeft het goed mis. De atleten die vanmorgen in de gemeenschappelijke ruimte van de Patrijsflat in Made deelnamen aan de les van gymjuf Suzanne, hebben flink moeten werken. Dat doen zij om hun conditie op peil te houden, om het lichaam soepel te houden én natuurlijk voor de sociale contacten. Alle drie hebben zij de afgelopen twee jaar moeten missen vanwege de coronamaatregelen, maar nu kan het weer. En dat leverde weer plezier én spierpijn op.

Ook juf Suzanne moet er even inkomen: “Twee jaar is natuurlijk een hele lange tijd, ik moest zelf ook even kijken hoor. Hoe zat het ook alweer, hoe heten de mensen die komen gymmen ook alweer en welke lessen ga ik de komende tijd geven”, lacht ze hardop. “Ik probeer iedere week af te wisselen, de ene keer maken we gebruik van materialen zoals ballen, stokken of ballonnen, de andere keer werken we aan de conditie door een intervaltraining van drie keer een minuut, met tussendoor een periode van rust. Door de afwisseling houden we de mensen geboeid en de lichamen soepel.” Iedere donderdagochtend wordt de zitgym gegeven in de gemeenschappelijke ruimte van de Patrijsflat. Om 10.00 uur verzamelt de groep voor een kopje koffie en een praatje, om 10.30 uur start de les van 30 minuten. Ook op woensdag wordt er een gymles gegeven, maar dan in de Kloosterhof en dan in de middag van 13.30 tot 14.00 uur en wordt er naderhand koffie gedronken. Voor de lessen wordt een eigen bijdrage van 2 euro per persoon, per les gevraagd, de koffie kan afgenomen worden voor respectievelijk 50 cent of 75 cent per kopje. Geen kwalijke zaak natuurlijk, want voor of na zo’n intensieve training, gaat een bakkie er heus wel in. De ruimtes mogen voor de lessen vrij gebruikt worden en de zitgymles is één van de activiteiten die door Surplus Welzijn Drimmelen wordt georganiseerd.


Voor corona waren er ongeveer 13 mensen die iedere donderdagochtend kwamen gymmen, maar inmiddels is de groep wat afgeslankt in aantal. Er is dus ruimte voor extra deelnemers, maar dit kan in principe gewoon op vrijblijvende basis. Juf Suzanne vertelt: “We maken eens in de zoveel lessen gebruik van materialen, dan is het wel fijn als ik weet hoeveel mensen er mee doen, maar in principe mogen mensen gewoon vrij binnenlopen en meedoen aan de les. Ook om het een keertje uit te proberen, is men van harte welkom. De les is niet alleen voor mensen uit de flat, maar is voor iedereen. In de basis nemen vooral ouderen deel, maar ook mensen met bijvoorbeeld rugproblemen, knieblessures, specifieke aandoeningen of gewoon omdat je het leuk vindt, zijn welkom om aan te sluiten. De oudste deelnemer is 92 jaar en hij beweegt nog hartstikke vlot!”. Dat bewegen levert het ene moment gegiechel op, het andere moment is het muisstil in de zaal en is iedereen in opperste concentratie. Bijvoorbeeld bij de oefening ‘roeren in een grote pan soep’ klonk er gelach en gegiebel, en juist bij het benengedeelte, de oefening ‘knie optrekken, been strekken, even vasthouden en weer neerzetten’ en de oefening ‘been strekken en kleine rondjes draaien’, is het stil en kijkt iedereen geconcentreerd naar het eigen been. Na een halve minuut de ene kant op draaien en een halve minuut de andere kant opdraaien met het linkerbeen én vervolgens hetzelfde met het rechterbeen, kunnen wij met zekerheid zeggen: met de buikspieren van deze sporters is in ieder geval niets mis!

Beelden bij dit artikel