Zondagavondcolumn van Jan: ‘Zijn de verkiezingen louter zoethout en zoethoudertjes?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Zijn de verkiezingen louter zoethout en zoethoudertjes?

De eerste schermutselingen aan het gemeentelijke politieke front zijn in aantocht. Een soort wedstrijd om de gunst van de kiezer zogezegd, met juist populaire dingetjes voor de kiezertjes in het vooruitzicht, oftewel beloftes die al of niet worden waargemaakt. “Na de verkiezingen verdwijnen alle programma’s in de prullenbak en enkele politieke clubs in de achterkamertjes om eigenzinnige zaakjes in elkaar te flansen”, aldus ooit de strekking van de mening van Maurice de Hond. Om het netjes te zeggen: ‘maling aan de kiezer dus en eigen belang first’. De kiezertjes moeten het tot de dag der verkiezingen doen met wat zoethoudertjes en krachtige loze beloftes naar zal blijken.

Bovenaan ieders lijstje, van welk politiek kleurtje of partij dan ook, staat heden ten dage het recht op een woning, wonen dus. Lekker origineel bedacht met de VVD als eerste in het vooronder. Niks mis mee, maar terug kijkende naar de aflopende coalitieperiode voor Terheijden met de Bakkerpartij als grootste partij met grootmeester Harry Bakker als boegbeeld: Een grote flop zogezegd. Slechts twee woninkjes zijn in deze aflopende periode in Terheijden opgeleverd. Starterwoninkjes voor een klein half miljoen euro’s per stuk. En verder? Niks. Oké, er ligt een visie en er zijn plannen. Maar met alleen een visie of een plan heb je nog geen dak boven je kop. Het plan Weelde bijvoorbeeld dreigt een grote mislukking te worden. Al bijna een jaar aan de ketting gelegd door de gemeente met een bouwstop zonder enig vooruitzicht. Geen schone grond met een nietszeggende stille projectontwikkelaar en dito gemeentebestuur op de achtergrond.

Dan het plan E-veld. “Dat gaan we in de markt zetten”, aldus de bouwpastoor van die zelfde grootse partij. Nou met in de markt zetten heeft de gemeente Drimmelen ruime ervaring. De geschiedenis zal zich herhalen. Maar liefst vijf projectontwikkelaars meldden zich al present na die oproep over ‘ín de markt zetten’. Er zullen vast en zeker waterdichte afspraken worden gemaakt tussen de gemeente en de uitverkoren projectontwikkelaar over de aantallen woningen en voor welke doelgroep. Ik heb daar zoals altijd het volste vertrouwen in.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl