1 op de 5 Nederlandse schuurinbraken vindt plaats in Brabant

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan vaak hun slag in Brabantse schuren en garages. In de eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie al 1.100 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen.

Een toename van zo’n 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Eindhoven, Tilburg en Breda gaat het vaak mis. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Eindhoven breken inbrekers vaak binnen in bijgebouwen. Van januari tot en met juni werd hier 173 keer melding gedaan van een schuurinbraak. Tilburgse (126) en Bredase (101) schuren zijn ook populair onder inbrekers. 

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Sterkste stijging in Eindhoven

Nergens in Brabant nam het aantal schuurinbraken zo sterk toe als in Eindhoven. In de eerste zes maanden van het jaar werden hier 96 meer incidenten gemeld dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Helmond (+49) en Bergen op Zoom (+28) slaan criminelen dit jaar vaker hun slag. 

Gelukkig was niet overal een stijging. In Tilburg nam het aantal schuurinbraken het sterkst af (-45), gevolgd door Bernheze (-19). In drie Brabantse gemeenten bleef het aantal inbraken in schuren en garages gelijk.

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Brabant het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. In Helmond gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. De Brabantse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Helmond: 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Bergen op Zoom: 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Deurne: 16,8 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Someren: 15,3 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Eindhoven: 13,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Lees hier meer informatie over het onderzoek.