Bronzen Bever voor Joop van de Sande uit Made

Joop van de Sande heeft zojuist een Bronzen Bever ontvangen uit handen van burgemeester Gert de Kok. Joop ontvangt de gemeentelijke onderscheiding onder andere vanwege zijn vrijwilligersactiviteiten bij de onderwijsstedenband Made-Kozmin, de EHBO, de harmonie en het Mini Maxi Theater. Tijdens een voorstelling van die laatstgenoemde musicalvereniging, was het Joop die vanavond enorm verrast werd door de burgemeester, die hem roemde voor zijn inzet in de afgelopen 40 jaar. Joop op zijn beurt riep zijn vrouw op het podium en roemde juist haar, waarna zij direct de bijbehorende bloemen in ontvangst mocht nemen. Ook namens KijkopDrimmelen: van harte gefeliciteerd!

Joop ontvangt de Bronzen Bever voor de onderstaande vrijwilligersactiviteiten:

Buiten de reguliere taken en uren die bij zijn functie als vakleerkracht/directeur horen, besteedt hij veel extra tijd aan het onderwijs. Ook heeft hij in zijn vrije tijd verschillende muziekprojecten en schoolmusicals georganiseerd.

Onderwijsstedenband Made-Kozmin
1990 – 2003: In deze periode is hij commissielid geweest van deze werkgroep. Hij heeft mede 5 geslaagde uitwisselingen van basisschoolleerlingen tussen de scholen van beide plaatsen georganiseerd en begeleid. Tijdens de uitwisseling begeleidde hij groepen kinderen bij de kennismaking en cultuur. Afwisselend gingen kinderen en leerkrachten van de basisscholen uit Made naar Kozmin en omgekeerd.

Parochie kinderkoor
1976 – 1980: In deze periode heeft hij het kinderkoor geleid voor de Bernardus- en Blasiusparochie. Dit hield in: een wekelijkse repetitie + voorbereiding en door het koor werd regelmatig een gezinsviering in de kerk verzorgd.

Blaaskapel ’t Harmonieke
Van 1976 – 1985 was Joop lid van de blaaskapel: er werd ’s avonds gerepeteerd en gespeeld tijdens het Mayse Carnaval.

EHBO
1981 – heden: lid EHBO. Naast de ca. 10 uur dat dit per seizoen kost om vaardigheden te onderhouden, heeft hij in al die jaren eerste hulp verleend waar nodig, met name aan de vele kinderen op school.

Van 1983 – 2003 is hij 20 jaar kaderinstructeur geweest bij de EHBO-vereniging Oosterhout en in Made bij EHBO-vereniging St. Bernardus en bij Stuivezand. Gedurende de wintermaanden was hij daar 3 uur per week mee bezig.

Daarnaast is hij 3 jaar penningmeester van EHBO-vereniging St. Bernardus Made geweest.

Harmonie St. Caecilia
1980 – heden: lid van de harmonie. Hij bespeelt verschillende instrumenten en heeft voor de Harmonie de volgende taken uitgevoerd:

  • 3 jaar penningmeester
  • 17 jaar voorzitter van de instrumentencommissie
  • 3 jaar webmaster
  • Dirigent van het opleidingsorkest Paco
  • Thans lid van de muziekcommissie

Accordeonensemble 4-8-16 in Made
2015 – heden: invaller als dirigent. Wekelijks wordt er gerepeteerd in De Mayboom.

Scouting Made
2012 – 2017: penningmeester Scouting Made

Mini-Maxi Theater
1995 – 1997: fotografie en zangbegeleiding bij het Mini Maxi Theater

2003 – heden: vanaf 2003 dreigde deze club uit elkaar te vallen. Er was geen bestuur en Joop hield zich bezig met regie, zang, financiën, sponsoren zoeken, locaties zoeken om decor te bouwen en communicatie e.d. van de volwassenengroep. In 2014 kwam er een bestuur en kon Joop zich volledig focussen op de regie. Nu is hij nog steeds de regisseur van dit theater. Het MMT voert elk jaar een grote musical op. Daarnaast leveren zij een bijdrage aan andere evenementen in de gemeente Drimmelen; o.a. Bruisend Made, concert in Onze Kerk, een kerstviering in de Biesbosch etc.

75 jaar bevrijding Hooge Zwaluwe
Momenteel heeft Joop de regie bij deze viering. Dit zal plaats gaan vinden in februari 2020.

Beelden bij dit artikel