Burgemeester onderscheidt vijf veteranen met Nobelprijs VN-militairen

Vijf veteranen uit de gemeente Drimmelen ontvingen vanmiddag het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Burgemeester Gert de Kok reikte de draaginsignes uit namens de minister van Defensie.

In 1988 werd de Nobelprijs van de Vrede aan 13 VN-vredesmachten toegekend, die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden. Nederland heeft deelgenomen aan acht van deze vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten, heeft de minister van Defensie besloten het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen in te stellen. Het draaginsigne wordt toegekend aan militairen die tussen 1948 en 1988 gedurende tenminste 30 dagen aaneengesloten door het Nederlandse ministerie van Defensie zijn ingezet ten behoeve van vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties en die daarbij in alle opzichten een goede plichtsbetrachting hebben betoond.

Aan 11 veteranen uit de gemeente Drimmelen is het insigne toegekend. Bij de uitreiking vanmiddag waren vijf van hen aanwezig. De overige veteranen gaven aan verhinderd te zijn of geen prijs te stellen op de uitreiking.

(Foto: Teun van de Steenoven)