De toon is gezet voor het twaalfde seizoen van Spraakvermaak in Terheijden

De eerste aflevering van het twaalfde seizoen Spraakvermaak was er één met een bomvol programma. De toon is gezet voor het komende half jaar, waar 250 bezoekers gisteren getuigen van waren. Het zondagmiddagcafé in Terheijden vindt elke tweede zondag van de maand plaats, waarbij allerlei bekende Drimmelenaren én Nederlanders op de bank plaatsnemen naast vaste presentator Dik van Beest, ondersteund door een wisselende gastpresentator.

Traditiegetrouw opende burgemeester Gert de Kok het seizoen van Spraakvermaak. Hij noemde het zondagmiddag praatprogramma 'verrassend' en 'boeiend en een pareltje in Drimmelen'. Dik van Beest dankte De Kok voor zijn opening en prees hem met het feit dat hij fier overeind blijft staan, terwijl een aantal burgemeesters van nabijgelegen gemeenten opstappen of zelfs worden weggestuurd. Van Beest is ervan overtuigd dat dit komt omdat De Kok zes keer per jaar bij Spraakvermaak aanschuift en hierdoor inspiratie opdoet om er weer maanden tegenaan te kunnen. 

Ellen Verhaard, gastpresentator van de aftrap van dit seizoen, werd direct bij het plaatsnemen op het podium, al op scherp gesteld. Van Beest, die Ellen welkom heette en vertelde dat zij al vaker gastpresentator is geweest, reageerde op Ellen's 'Jazeker, ik weet mijn plaats', met 'Dat zouden meer vrouwen moeten doen'. De toon is gezet. 

Burgemeester van de gemeente Moerdijk, Jac Klijs, was tevens te gast. Hem werden kritische vragen gesteld over o.a. de brand bij Chemie-Pack op 5 januari 2011. De brand betekende het einde van de carrière als burgemeester van voorganger Wim Denie en de start van het burgemeesterschap van Klijs. Alhoewel Van Beest hem het vuur na aan de schenen legde, bezweek Klijs niet en kaatste hier en daar zelfs een scherpe opmerking terug. Ook een gesprek over de Albanese inklimmers rondom station Lage Zwaluwe kon natuurlijk niet uitblijven. Klijs geeft aan de hulp ingeroepen te hebben van de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, en vertelt dat de ambassadeur van Albanië binnenkort naar Moerdijk komt om de oorzaak van het probleem aan te pakken. 

Tim Simons en Arjen van Drunen hebben zich jarenlang ingezet voor Spraakvermaak, maar moeten daar beiden door het aannemen van een nieuwe baan, helaas mee stoppen. Van hen werd uitgebreid afscheid genomen, met een ludiek filmpje waarin Mirjam Schrauwen hen interviewt en achtervolgt in beider nieuwe carrière: Tim in zijn fractieleiderschap voor de VVD in Drimmelen en Arjen voor de PvdA in Breda. Op de vraag wat hun grootste toekomstdroom is antwoordde Tim; minister worden en Arjen;- burgemeester worden.De heren mochten naast een attentie, een toegangskaart voor Spraakvermaak voor het leven ontvangen.

De rubriek ‘Talent’ heeft dit seizoen plaats gemaakt voor de nieuwe rubriek ‘Streekvermaak’, welke gepresenteerd wordt door de gastpresentator. Gisteren ging Ellen in gesprek met Liesbeth Verdaasdonk en Tad Blotnicki van het blad Rondom de Toten, dat in Wagenberg en Terheijden verschijnt. Het blad mag alweer de duizendste editie uitgeven. Verhaard stelde de vraag of Rondom de Toren concurrentie ziet in weekblad 't Carillon. Zowel Liesbeth als Tad gaven aan niet onder de indruk te zijn van het papieren krantje voor de gemeente Drimmelen, omdat zij de eigen lezers gericht informatie brengen over Wagenberg en Terheijden, in tegenstelling tot 't Carillon die zich veelal richt op Made, aldus beiden. 

De quiz stond deze aflevering in het teken van edele dieren. Joke Schotel van De Bascule in Lage Zwaluwe en Henk Lievens van Pensionstal ZeggeZicht in Terheijden kregen ieder 5 vragen voorgeschoteld. Alhoewel Henk de regie, én de snelle grappen, overnam, was het tóch Joke die er uiteindelijk met de bokaal vandoor ging. Hoewel dus een serieuze aangelegenheid om een serieuze bokaal, lachte de zaal tijdens de quiz het vaakste van het hele middagprogramma, mede dankzij de nuchterheid en hilariteit van Henk.

De column van deze aflevering werd verzorgd door Twan van Meel van de Albert Heijn in Made. In zijn aankondiging vertelde presentator Dik van Beest dat Twan al een aantal keer was gevraagd én de uitnodiging afsloeg. Toen Van Beest wederom een afwijzing ontving, heeft hij toch eens gevraagd waarom. "Nou", antwoordde Twan, "de laatste keer dat ik een column deed bij Spraakvermaak, was het de volgende dag zó druk in de winkel, dat ik nu éérst meer parkeerplaatsen wil aanleggen!". Dat is gelukt en dus klom Twan gisteren op de sprekersstoel. Met een column over zijn jeugd en leven, Twan is afgelopen zomer 50 geworden, kreeg hij een aantal lachers op zijn hand.

Als afsluitend spreekster mocht Lilianne Ploumen, PvdA-politicus in de Tweede Kamer, plaatsnemen op de bank. Van Beest vroeg haar o.a. over de nederlaag van de PvdA bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, haar voormalig ministerschap ten opzichte van haar huidige baan als kamerlid. Ook vertelde Lilianne openlijk over het steunfonds 'She Decides', welke Ploumen heeft opgericht. She Decides is een internationaal fonds voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. Zij vertelde daarbij een anonieme donatie van een rijke Amerikaan gekregen te hebben, van maar liefst 50 miljoen dollar. Een onderwerp dat overal ter wereld mensen dus aan het hart gaat, aldus Ploumen.

Voorafgaand aan de aflevering en tussendoor mochten Nilse en Henk van der Sanden het muzikale intermezzo verzorgen. Zangeres Nilse, die begeleid wordt door haar vader Henk, zingt allerlei soorten muziek, van pop tot rock en van jazz tot klassiek. Zij en haar vader zijn al vaker te gast geweest bij Spraakvermaak. Daarnaast sloot, zoals vertrouwd, het muzikale kwartet Mix de aflevering af, met een humoristisch slotlied over hetgeen er in de twee uur daarvoor heeft afgespeeld. Dat Mix best serieus te nemen valt als kwartet, bleek toen plotseling het geluid uit viel en het gezelschap a capella de laatste regels van het slotlied bezongen. 

Om de gasten en presentatoren op het podium niet teveel te storen, hebben wij op verzoek van de organisatie foto's van de vaste huisfotograaf gebruikt en toegezonden gekregen. Met dank dus aan Tien Mureau!

Beelden bij dit artikel