Dit jaar al ruim 5.600 keer ingebroken in auto’s in Brabant

In 2023 is al minstens meer dan 5.624 keer ingebroken in Brabantse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor ruim 15% van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Eindhoven, Breda en Den Bosch is het oppassen geblazen: hier waren dit jaar tot nu toe de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.  

In Eindhoven werd tijdens de eerste tien maanden van het jaar het vaakst ingebroken in een auto. Er werden hier deze periode 1.504 inbraak-meldingen gedaan. Ook in Breda (611), Den Bosch (480) en Tilburg (479) vonden veel auto-inbraken plaats. 

November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  

Stijgend aantal auto-inbraken in Noord-Brabant

Het aantal Brabantse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 487 inbraken (+10,8%). De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

  1. Eindhoven: toename van 523 auto-inbraken
  2. Den Bosch: toename van 60 auto-inbraken
  3. Meierijstad: toename van 47 auto-inbraken
  4. Vught: toename van 43 auto-inbraken
  5. Bergen op Zoom en Goirle: beide toename van 38 auto-inbraken

Er is ook beter nieuws: in 27 Brabantse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Tilburg was een sterke afname te zien (-149), net als in Oss (-92) en Helmond (-55).

Grootste kans op inbraak in Eindhoven

In Eindhoven staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Noord-Brabant is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 14,5 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 3,9. Ook in Vught (6,7 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Roosendaal (6) en Den Bosch (5,6) zijn veel auto’s doelwit.

Bladel en Laarbeek zijn dit jaar vooralsnog de veiligste gemeenten van Noord-Brabant. Per 1.000 auto’s zijn hier de eerste 10 maanden van 2023 ‘slechts’ 0,6 auto-inbraakincidenten gemeld.