Dorpskwis blijkt succesvolle formule voor Hooge Zwaluwe

Al maandenlang gingen de speculaties rond, werden er complotjes gesmeed en werd er voorbereid voor zover dat al kon, maar gisteren was het eindelijk de dag der dagen in Hooge Zwaluwe. De captains van de maar liefst 30 spelende teams, verzamelden zich rond de klok van 14.15 uur bij Molen Zeldenrust, waar het startschot gegeven werd van de Dorpskwis. Ad Buijs, raadslid en 'burgemeester van Hooge Zwaluwe', opende de kwis middels een welkomstwoord en het doorknippen van het feestelijk lint. 

Ook de redactie van KijkopDrimmelen werd maanden geleden al benaderd door de organisatie van de Dorpskwis en toen zij ons vroegen of wij razende reporter wilden zijn op de dag des oordeels, hoefden wij natuurlijk niet lang na te denken over het antwoord. Na de opening reden wij met Top Secret-information op zak het dorp rond, te beginnen in de Morgenstond, waar het team '8 HZ' ("maar inmiddels zijn we al met 11 hoor!") al begonnen was. Onder leiding van captain Ria, verdween onze onpartijdigheid al direct bij binnenkomst toen we gevraagd werden of wij even een groepsfoto wilden maken voor opdracht 1 van de kwis. Vooruit, maar alléén als deze groepsfoto óók met de KijkopDrimmelen-camera gemaakt mag worden!

Vanuit de Morgenstond reden we door naar Ontmoetingscentrum De Zonzeel waar twee teams de kwispapieren opgehangen hadden aan zelfgefabriceerde waslijnen. Die zelfgefabriceerde waslijnen hingen bij het team van C.V. De Zwallekers ook nog eens aan zelfgefabriceerde afscheidingen, want ja… de antwoorden op de kwisvragen zijn natuurlijk top secret!

Van De Zonzeel reden we door naar Onze Kerk, waar de eerste geheime opdracht van start ging. 'Stuur het teamlid dat het beste is in handwerken', was de omschrijving, maar eenmaal aangekomen bleek dat de deelnemers erin waren geluisd. Organist Ton Stevens nam het woord en legde uit dat hij degene was die met zijn handen zou gaan werken. Hij speelde vijf muziekstukken en de deelnemers moesten raden in welke volgorde hij de stukken speelde, wat enkele verontwaardigde opmerkingen van fervente handwerkers opleverde!

Vanuit Onze Kerk staken we de straat over naar het nieuwe Ons Jaren 50 Dorp, waar het teamlid met de beste zangstem naartoe moest komen. Ook hier werden de deelnemers op het verkeerde been gezet, want bij binnenkomst ontving iedere speler een speurtocht door de authentieke winkeltjes en kamers in het dorp. De tocht leverde veel gekrab achter de oren en peinsende blikken op, maar ook veel gelach en samenwerking bij het vinden van de juiste antwoorden. 

Vanuit Ons Dorp besloten we naar de Prinses Margrietstraat te rijden, waar we bij het team van C.V. De Trollen mochten binnenlopen. Een droogmolen in de tuin diende daar als spreidsysteem voor de kwispapieren om het overzicht te kunnen bewaren. Ook hier verloren we één ogenblikje onze onpartijdigheid, toen wij ineens zelf iets herkenden waar ons oog toevallig op viel. In ruil voor een natte versnapering hebben we ons over laten halen om het goede antwoord voor De Trollen in te vullen. 

Vanaf de Prinses Margrietstraat reden we naar V.V. HZ'75 waar de twee sportiefste teamleden naartoe waren geroepen. Op het veld probeerden de kwisdeelnemers met drie pogingen drie ballen zo dicht mogelijk bij de pion te schieten, terwijl de andere deelnemers binnen in de kantine aan een dictee werden gezet. Het dictee nam de vele druk pennende kwissers mee in een verhaaltje over de activiteiten in Hooge Zwaluwe en natuurlijk over de Dorpskwis. 

Om 18.00 uur zat onze rondrit erop en mochten we aanschuiven bij het diner van de organisatie, terug in de molen waar de dag ook begon. Met alleen maar positieve reacties, was de dag voor de organisatie nu al geslaagd. Na heerlijke versgemaakte soep met broodjes, was het tijd om de teamcaptains te ontvangen met de gemaakte dorpskwis, bestaande uit 500 vragen, inclusief doe-opdrachten. Over twee weken zullen we weten welk team er met de felbegeerde wisselbokaal vandoor gaat en wie er € 750,00 mag doneren aan een zelfgekozen goed doel in Hooge Zwaluwe of Helkant. 

Onze redactie heeft een heerlijke dag gehad in Hooge Zwaluwe, we hebben genoten van het plezier, de verbroedering en ook van de chaos die zichtbaar aanwezig was bij alle teams die we tegenkwamen. Al onze foto's die wij deze dag maakten, kunt u bekijken in ons fotoalbum via deze directe link https://kijkopdrimmelen.nl/albums/dorpskwis-hooge-zwaluwe.html.


Een filmpje van de opening bij Molen Zeldenrust, bekijkt u direct hieronder:
https://www.youtube.com/watch?v=mXLs-dRMLzs

Een filmpje van de geheime opdracht in Restaurant Onze Kerk, bekijkt u direct hieronder:
https://www.youtube.com/watch?v=apEEhjLCvuQ

Beelden bij dit artikel