Erfgoedvereniging Heerlijkheid presenteert: Zwaluwse winkels en cafés

Zaterdag 12 december jl. presenteerde de Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe het themaboekje: Zwaluwse Winkels en Cafés. In het boekje staan maar liefst 176 winkels en cafés in Hooge en Lage Zwaluwe van vroeger tot heden beschreven, aangevuld met foto’s en/of advertenties.

Namens Stichting Heldens de Laat nam voorzitter Dick Heil het eerste exemplaar in ontvangst. Nummer twee ging naar secretaris Mariette van Straten. Stichting Heldens de Laat maakte de uitgave mogelijk door middel van een donatie. Omdat de geldende coronamaatregelen bij de overhandiging moesten worden gehanteerd, vond de overhandiging in kleine kring plaats bij Restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe, één van de horecagelegenheden die in het themaboekje omschreven is.

Als u het boek openslaat, vindt u een overzicht van winkeltjes in Hooge en Lage Zwaluwe voor 1850. Vervolgens worden er in totaal 176 winkeltjes en cafés beschreven en weergegeven met een foto of advertentie. Het begint met Textielhandel Den Exter aan de Wagenbergsestraat in Helkant, om vervolgens via Hooge Zwaluwe, Blauwe Sluis en Lage Zwaluwe te eindigen bij het vroegere Hotel-Café Victor Buijs nabij het station van Lage Zwaluwe. Om de locaties zo goed mogelijk te markeren, is waar mogelijk het huidige adres benoemd. Enige jaren geleden heeft de erfgoedvereniging over dit onderwerp met groot succes een lezing/presentatie gegeven, nu ligt dit stuk Zwaluwse geschiedenis vast in een papieren uitgave waar tot op heden vele meest positieve reacties op zijn ontvangen.

De leden van de erfgoedvereniging hebben het boekje thuisbezorgd gekregen. Voor niet-leden is het themaboekje verkrijgbaar bij de erfgoedvereniging, zolang de voorraad strekt. Bent u geïnteresseerd in een exemplaar van De Bùrt, Winkels & Cafés in Hooge en Lage Zwaluwe? Kijk dan eens op de website www.erfgoedzwaluwe.nl/bestellen.

Beelden bij dit artikel