Frederikstraat werd Nieuwstraat

De Wagenbergse Nieuwstraat lijkt tegenwoordig aardig 'nieuw' met de vele verbouwde en herbouwde woningen, maar toch bestond deze straat al in de 19e eeuw. Oorspronkelijk was het een voetpad van slechts één meter breed. Het pad eindigde in de Vogelstraat en was toen een schakel in de verbinding van Terheijden via de Lageweg, de Wagenbergsedijk oversteken, en door ’t Nieuwstraotje naar Zwaluwe. Van dat pad werd vroeger door landarbeiders en polderwerkers gebruik gemaakt. Nu eindigt het laatste stuk van de Nieuwstraat voor een akker.

Rond 1860 zijn hier de eerste huizen gebouwd. De benaming Nieuwstraat werd al gebruikt in 1870 en is te verklaren als ‘een nieuw straatje’, ofwel de allereerste uitbreiding van Wagenberg. De huizen aan de linkerkant leken vroeger veel op elkaar en zijn allemaal achter elkaar langs de straat gebouwd. Dat gedeelte werd destijds ook wel Frederikstraat genoemd. Mogelijk was dat een verwijzing naar de bouwer van die huizen.

In 1884 woonden hier 14 gezinnen. Een familienaam van toen is er nu nog, namelijk Van Groesen. Lange tijd hebben hier ook meerdere gezinnen Loose, Van Gils, Van Steenderen en Van Alphen gewoond.

Bij een bijzondere gelegenheid, zoals een bruiloft, een zilveren en gouden huwelijksfeest, een uitvaart, dan was het vroeger de gewoonte om lopend naar de kerk te gaan. Zo was in 1956 het echtpaar Kiske en San van Steenderen – van Bragt 60 jaar getrouwd. Ze woonden in het laatste huis. Meisjes uit de Nieuwstraat en de omgeving mochten als bruidje voor de witte bruidsauto meelopen. In hun hand hadden ze een wit lint die aan de auto vast zat. Zo 'trokken' ze het bruidspaar mee. Achter de auto liep de familie mee naar de speciale Mis in de kerk.

Johan van der Made.

Beelden bij dit artikel