Haven van Terheijden ziet geel en groen

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf Gebr. De Leeuw B.V. is in opdracht van de gemeente begonnen aan de vernieuwing van de palen in de haven van Terheijden. De huidige houten palen worden vervangen door nieuwe stalen palen, waardoor de Terheijdense haven er weer jaren mee vooruit kan. De werkzaamheden zijn vorige week gestart, vandaag werd symbolisch de eerste paal geslagen.

Naast het vervangen van de palen, wordt ook het wachtershuisje van de schippers van het Markpontje onder handen genomen. Het houtrot zal worden behandeld, vervangen waar nodig en het huisje zal een likje verf krijgen. Directeur Mark de Leeuw vertelt: “We zijn vorige week begonnen en ronden als het goed is deze week fase 1 af. Vandaag wordt dus ook niet echt de eerste paal geslagen, maar dit gebeurt symbolisch. Volgende week gaan we fase 2 in, dan gaan de boten die nu nog aan die steiger liggen, aan de andere steiger aanmeren zodat we weer verder kunnen. Naar verwachting en als alles goed gaat, zullen we nog twee à drie weken bezig zijn.”

De houten palen zijn aan vervanging toe. De Leeuw legt uit: “Sommigen gaan nog wel hoor, maar de meeste zijn echt ver vergaan. We zullen die houten palen verwijderen en afvoeren. Soms kunnen we het hout nog hergebruiken, maar deze palen zijn daar niet geschikt voor. Dit wordt zelfs afgevoerd als chemisch afval. De nieuwe stalen palen kunnen jaren mee, maar kunnen door een eventuele nieuwe eigenaar desgewenst ook verwijderd worden.”

De Leeuw doelt op de plannen van de gemeente om de haven van Terheijden te verkopen. Wethouder Lieke Schuitmaker, die vanmiddag ook aanwezig was om die symbolische eerste paal te slaan, licht toe: “We hebben pakweg een jaar geleden besloten om de verkoop van de haven nog even uit te stellen, we willen niet een haven verkopen waarvan het onzeker is hoe deze er in de komende drie jaar uit gaat zien. Daarom hebben we nu geld vrijgemaakt om de haven een kwaliteitsimpuls te geven. De plannen zijn dus uitgesteld, we denken nu aan 2024.” Overigens heeft Lieke niet écht de ‘eerste’ paal mogen slaan, want op zo’n machine op het water is dat wel gevaarlijk als je geen professional bent. Geoffrey, medewerker bij De Leeuw, wilde haar wel even in de kraan laten zitten en uitleggen hoe het werkt, met een ‘net echt-fotomomentje’ tot gevolg.

Beelden bij dit artikel