Heilige Missie parochie H. Antonius Abt Terheijden

Om wat betreft het geloofsleven nog eens de puntjes op de i te zetten, werden in de parochies Heilige Missies gehouden. Zo ook in de parochie van de H. Antonius Abt Terheijden in de maand december 1861 en de jaren die volgden. Pastoor Thomas van Raak en kapelaan Johannes Felix van Mierlo, van1850 tot 1862, trokken zich toen een aantal dagen terug uit de parochie. De pastorale zorg in de parochie werd overgenomen door pater. Voor Terheijden waren dit de paters Redemptoristen of paters Kapucijnen.

In gloedvolle preken, waarin ook wel hel en verdoemenis doorklonk voor mensen die het verkeerde pad bewandelden, spoorden zij de mensen aan een godvruchtig leven te leiden. Na afloop van de Heilige Missie kreeg iedereen een gedachtenisprentje waarop in het kort de aanbevelingen stonden voor een godvruchtig leven in het besef dat we sterfelijke mensen zijn, die altijd voorbereid dienen te zijn als het moment van sterven eraan komt. In 1873 werd een speciaal Missiekruis aangeschaft, dat tijdens de Heilige Missie een speciale plaats innam. Dit kruis hangt in de voormalige Mariakapel van de kerk. In 1964 werd in Terheijden de laatste missie gehouden.

Bron en afbeeldingen/foto’s: Archief parochie H. Antonius Abt, Het onderzoek door Pierre Gruca uit de periode uit het leven en werken van pastoor Thomas van Raak.

Beelden bij dit artikel