Liften station Lage Zwaluwe maandenlang buiten werking, Elise krijgt NS in beweging

De liften op het station Lage Zwaluwe blijken al maanden buiten werking. Meerdere meldingen van reizigers aan de NS hadden geen effect, ondanks beloftes dat ‘ernaar gekeken zal worden’, ‘het opgelost zal worden’, ‘er begrip is, maar de juiste collega net even niet aanwezig is’. Ook meldingen aan conducteurs draaien op niets uit. Elise is het beu; “Dit kan toch gewoon niet?!” en krijgt dankzij social media NS in beweging; de oplossing is nabij.

Elise vindt het leuk om met haar twee kinderen naar de markt in bijvoorbeeld Dordrecht of Rotterdam te reizen. Haar jongens vinden de trein geweldig en dus is Elise met regelmaat op het station te vinden, waar ze inmiddels al ruim zes maanden tegen hetzelfde probleem aanloopt; een lift die niet werkt. Elise heeft vervolgens twee opties: óf iemand op het afgelegen station treffen die zo aardig is haar eventjes te helpen, óf haar jongste telg van 6 maanden met een wandelwagen de hoge trappen op sjouwen en erop vertrouwen dat haar oudste van 4 jaar netjes even blijft wachten. Dat is dus kiezen tussen twee kwaden. Meldingen maken bij NS haalde tot op heden niets uit, zo vertelt Elise. “Ik heb het aardig gemeld, ik heb het boos gemeld, ik heb het zakelijk gemeld, ik heb een vriendin met drie kinderen die het ook heeft gemeld, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd en de lift doet het nog altijd niet.”


Elise vindt dat ze zelf nog niet het meeste last heeft van de niet-werkende lift. Soms kan haar vader haar even komen helpen, of ze gaat toch een keertje met de auto naar de grote stad. “Maar stel dat er iemand uit Purmerend een dagje naar haar neefje in Lage Zwaluwe gaat en ze komt hier de trein uit met haar scootmobiel. Dan kan ze dus geen kant op, want de lift doet het niet. De trein terug naar huis kan ze dan ook niet nemen, want die vertrekt vanaf een ander perron en daar kun je niet komen zonder lift. Dat is toch onbegrijpelijk, al zes maanden lang?!”. Aan de voorkant van het station is in de tussentijd wel een stalen plaat op de liftknopjes bevestigd. Het is dus niet meer mogelijk om überhaupt de lift aan te sturen.

Dankzij haar oproep op social media, de vele personen die haar bericht deelden en erover Twitterden én ons telefoontje naar de Persvoorlichting, zette de NS dan eindelijk in beweging. Na meerdere reacties van o.a. klantenservice dat de melding als klacht ingediend moest worden en dat ernaar gekeken werd, kreeg onze redactie een telefoontje dat het een en ander verduidelijkte: “Het bedieningspaneel van de lift aan de voorkant van het station, is door vandalen gesloopt. Dat is niet alleen voor ons vervelend, maar ook voor al onze reizigers. We hebben een nieuw paneel moeten bestellen, maar vanwege de extreem lange levertijden onder andere door het coronavirus, laat dat veel langer op zich wachten dan ook voor ons wenselijk is. Het probleem van de defecte liften staat dus op onze radar en u mag ervan uit gaan dat wij dit zo spoedig mogelijk gaan oplossen, alleen zijn we in deze helaas afhankelijk van derden. We zijn er in ieder geval echt mee bezig en willen zo toegankelijk mogelijk zijn voor ál onze reizigers.”

Hoe lang de reparatie van de liften nog gaat duren, kan de NS ook niet met zekerheid zeggen, maar Elise is in ieder geval blij dat er nu toch echt werk van gemaakt gaat worden.