Ook in Drimmelen. Noodverordening Veiligheidsregio: Recreatief overnachten verboden vanaf vrijdag

Burgemeester Gert de Kok heeft onderstaand bericht voor ondernemers in Drimmelen in de recreatiesector:

Beste ondernemers,

We verkeren in een uitzonderlijke situatie. Inmiddels is heel Nederland in de ban van het coronavirus (Covid-19). Verschillende maatregelen zijn genomen om de verspreiding van dit nare virus te voorkomen. Deze maatregelen zijn helaas ook voelbaar voor ondernemers. Een van de nieuwe maatregelen betreft de recreatieve sector, die ook in onze gemeente heel actief is. De voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s hebben besloten dat recreatief nachtverblijf verboden is vanaf vrijdag 3 april 2020 18.00 uur. Hiervoor is een nieuwe noodverordening gemaakt. In deze brief informeer ik u hier over.

Noodverordening
De nieuwe noodverordening[1] verbiedt het aanbieden van recreatief nachtverblijf en het aanwezig zijn op locaties waar recreatief nachtverblijf plaatsvindt. Dit verbod geldt niet voor:

  • Hotels;
  • Locaties en gebieden waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan seizoenarbeiders en zorgpersoneel;
  • Locaties en gebieden waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden in de vorm van vaste standplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen;
  • Tijdelijke bewoning anders dan recreatief verblijf (bij persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding).

Onder recreatief nachtverblijf valt het verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B en jachthavens. Een vaste standplaats is een plaats die het hele recreatieseizoen aan dezelfde gebruiker(s) verhuurd wordt.

Tot slot is het verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden en jachthavens en stranden open te houden. Dit omdat hier 1,5 meter afstand tussen personen niet lukt.

Doel en duur van maatregelen
Het doel van deze aanvullende maatregelen is het voorkomen van reisbewegingen van toeristen in en naar Noord-Brabant. Hiermee voorkomen we extra druk op de al overbelaste zorg en verdere verspreiding van het coronavirus.

Na afloop van de meivakantie, 10 mei 2020, beoordelen de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s opnieuw of verlenging van het verbod noodzakelijk is. U wordt hier tijdig over geïnformeerd.

Handhaving verbod
Ik weet dat velen van u al maatregelen troffen. Dit vind ik goed om te zien. Als burgemeester ben ik bevoegd om te handhaven, als blijkt dat de regels niet worden nageleefd. Ik verwacht echter dat, met uw medewerking, het zover niet hoeft te komen. Gemeentemedewerkers zullen wel controles uitvoeren.

Hulp voor ondernemers
De overheid neemt verschillende maatregelen om u als ondernemer te helpen in deze moeilijke tijd. Daarnaast kunt u bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Meer informatie vindt u op  onze website.

Vragen
Heeft u nog vragen? Neem contact op met team Economie van de gemeente Drimmelen. De medewerkers zijn bereikbaar via teameconomie@drimmelen.nl.
De impact van het virus is groot, de impact van de maatregelen ook. Daarom wens ik u tot slot wijsheid en kracht toe in deze lastige en soms turbulente periode.
Hou afstand, hou contact en hou vol!

Met vriendelijke groet,
Drs. G.L.C.M. de Kok
Burgemeester.