Uniek boek over geschiedenis brandweer Hooge en Lage Zwaluwe

Rien van der Pluijm, zelf woonachtig geweest in Hooge Zwaluwe maar na zijn pensionering naar Oosterhout verhuisd, is er al een tijdje mee bezig en inmiddels is zijn project in een afrondend stadium: Rien brengt binnenkort een boek uit over de geschiedenis van de brandweer van Hooge en Lage Zwaluwe. Het unieke boek handelt over de hele Zwaluwse brandweergeschiedenis, van de 17e tot aan de 21e eeuw aan toe. 

Het is nu al een dikke pil; maar liefst 340 pagina's met tekst en foto's die de verhalen vertellen over de brandweermannen en -vrouwen die actief zijn en zijn geweest in Hooge en Lage Zwaluwe. Verhalen over de eerste emmertjes, de evolutie van handbrandspuiten tot motorbrandspuiten tot de huidige brandspuiten. Verhalen over grote branden, kleine brandjes, ongevallen te land en te water, oefeningen en wedstrijden. Zelfs verhalen over de weekendjes weg naar campings en bungalowparken; het boek van Rien is algeheel omvattend en rijk aan brandweerhistorie.

Verdeeld over ongeveer 60 pagina's staan de namen, rangen en jaartallen van alle brandweerlieden die Rien heeft kunnen vinden. Vroeger was het verplicht om uit ieder gezin iemand te leveren die bij de brandweer in dienst trad, dus dat betekent dat alle Zwaluwse namen voorbij komen. Het is dan ook te voorspellen dat vaders, grootvaders, overgrootvaders en over-overgrootvaders de revue zullen passeren. Om het boek niet nóg dikker te maken, zal Rien deze namenlijst als aparte bijlage aan het boek toevoegen. 

Rien vertelt ons: "Het is nu nog niet precies in te schatten wanneer ik het boek zal presenteren, ik vermoed dat het ergens in januari of februari 2019 zal zijn. Dat zal in ieder geval in de brandweerkazerne van Lage Zwaluwe gaan gebeuren en Noud Bruinincx schrijft niet alleen het voorwoord, maar zal ook het eerste boek in ontvangst nemen. Het streven is om het boek uit te brengen in een hardcover en in een mooie kwaliteit papier. Een beperkte oplage zal er maar verschijnen, dus om het niet al te prijzig te maken, ben ik nog bezig om sponsoren te werven die ervoor zorgen dat het boek betaalbaar blijft. Ikzelf verdien er geen cent aan, dat hoeft van mij ook niet, maar mijn streven is om het boek tussen de € 20,00 en de € 25,00 te laten uitkomen. Tot op heden zijn er twee sponsors en met een derde ben ik in gesprek. Geïnteresseerden mogen zich altijd melden, zodat we eens samen in gesprek kunnen gaan", aldus de enthousiaste schrijver.

Ook al is het boek er nog niet, het is al wél te bestellen. Of ja, eigenlijk te reserveren. Rien heeft aangegeven dat geïnteresseerden een boek kunnen reserveren en te zijner tijd pas betalen en ophalen. Er hoeft dus nog niks vooruit betaald te worden, Rien vertrouwt een ieder op zijn of haar oprechte intenties. 

Om een boek te reserveren kunt u een mailtje sturen naar rienvanderpluijm@hetnet.nl. Vermeld hierbij uw naam, uw e-mailadres en het aantal boeken dat u wilt reserveren. Wellicht is het ook een leuke cadeautip voor uw familie, vrienden, buren of collega's. Via de mail wordt u dan op de hoogte gehouden wanneer het boek zal verschijnen. 
 

Fotobijschriften:
Foto 1: de brandweerploeg van Hooge Zwaluwe voor hun oude Ford brandweerwagen in 1978.
Foto 2: de brandweerploeg van Lage Zwaluwe voor de oude brandweerwagen eveneens in 1978. 

Beelden bij dit artikel