‘Wereldberoemde’ horsavan doet Drimmelen aan

Toon Maandonks en Carina Martens trokken er in vakanties vaak op uit met hun horsevan zoals ze hun door twee fjorden voortgetrokken caravan noemen. Sinds begin dit jaar zijn ze met pensioen, reden en tijd, om een grote tocht te ondernemen door België en Nederland. Half juli vertrokken ze vanuit hun woonplaats Ravels en overnacht hebben ze inmiddels op meer dan 50 plekken. Zoveel plaatsen, zoveel mensen en zoveel verhalen, Toon en Carina genieten er volop van. Adressen om te overnachten vinden is geen probleem dankzij social media, omdat daarop hun route voor hen uit snelt.

Zo zag ook Janine Dudok van Stal Dudok in Hooge Zwaluwe, dat Toon en Carina in onze omgeving waren en bood een overnachtingsplaats aan. Deze uitnodiging werd aangenomen zodat de koers via Made naar Hooge Zwaluwe ging. In Made zag een volger van KijkopDrimmelen het gezelschap rijden op de Drimmelenseweg en maakte daar een kort filmpje waarvan u de link in dit bericht ziet. Janine die zelf veel fjorden heeft in Stal Dudok, regelde een afgezet stuk wei waar Hanna en Trivia lekker kunnen grazen, drinken en natuurlijk uitrusten. Het hondje Fons dartelt vrolijk rond ondertussen en kan dat nog een dag doen want Toon en Carina hebben besloten om de pony’s, want dat zijn de fjordenpaarden officieel vanwege de schofthoogte van net onder de 1,49 meter, extra rust te geven.

Op 14-jarige leeftijd kocht Toon van het geld wat hij verdiende met bijbaantjes, zijn eerste pony. Zijn opa die paardenhandelaar was vond de prijs van circa 100 gulden eigenlijk te hoog, toen Toon het dier voor het raam showde van het verzorgingshuis waar de beste man toen woonde. Zijn leven lang bezat Toon – en na zijn trouwen samen met Carina – paarden. Hanna en Trivia zijn het derde span dat voor de horsevan loopt. Toen hun eerste span te oud werd om de verbouwde caravan te trekken, verkochten ze die voor een klein bedragje aan een tehuis voor mensen met een beperking. Zij wandelden met de paarden aan de hand, die op hun beurt zo een fijne ‘oude dag’ beleefden. Het tweede span werd op dezelfde manier gegund aan twee personen in de buurt van hun woning in Ravels. ‘Daar woont een man die graag tegen paarden praat en mij vroeg of ik dat raar vond. Nou, ik niet, want dat doe ik zelf ook! Toen we half juli vertrokken liep de fjord nog zover mogelijk aan de andere kant van de heg mee met ons. Die heeft er een prima oude dag en ik vind het heel fijn om hem nog bijna elke dag te zien als ik thuis ben’ vertelt Toon liefdevol.

Hilarische verhalen zijn er ook in overvloed. Zo vertelt Carina: ‘We reden de tunnel voor landbouwverkeer in bij Keizersveer. Het stoplicht ging op groen maar ja, de tijd is afgestemd op langzaam verkeer maar niet op loopsnelheid van paarden voor een caravan. Halverwege kwamen we een enorme machine tegen. Ik stapte af en de chauffeur en ik zeiden tegen elkaar; wat nu? Wij konden onmogelijk keren en niet achteruit ook natuurlijk. Met heel veel moeite is hij toen een heel eind achteruit gereden waarbij ik keek of het goed ging. Uiteindelijk is het gelukt maar het was flink tobben voor die man haha.’ Morgen zetten Toon en Carina, Hanna en Triva en het hondje Fons hun tocht weer voort. De volgende stop is Fijnaart. Vervolgens willen ze in de buurt van Wouw overnachten, daarna de grens over naar het Belgische Kapellen. Afhankelijk van het weer, is het plan om uiterlijk 1 november weer thuis te zijn.

Namens KijkopDrimmelen: Bedankt voor de gastvrije ontvangst en goede reis!

Beelden bij dit artikel