WereldLichtjesDag 2020: Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist

Op de tweede zondag van december steken mensen overal ter wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan een overleden kind. Op WereldLichtjesDag is de wereld dan eventjes iets lichter voor al die mensen die een kind verloren hebben.

Hoewel dit jaar natuurlijk anders verloopt dan andere jaren, blijft het doel en de betekenis van WereldLichtjesDag hetzelfde. Ook is het voor iedereen mogelijk vanavond om 19.00 uur een kaarsje aan te steken. Op de begraafplaats aan de Leeuwerikstraat in Made staat een monument voor het overleden kind, waar kaarsjes ingezet kunnen worden. Indien mogelijk en indien gewenst, kunnen de kaarsjes ook bij een eigen grafje worden neergezet of als u liever thuis blijft, kunt u een kaarsje in uw (voor-)tuin branden.


We blikken terug op de herdenkingsdienst van 2019. In het uitvaartcentrum herdachten tientallen mensen hun dierbare kind, of het verloren kind van een dierbare. De herdenkingsdienst werd geleid door Linda Leemans, die een warm woord van welkom bracht: “Voor veel mensen is deze zondag een normale zondag, maar hier, vanavond, is het voor ons een speciale zondag. Op deze speciale zondag voelt het tegenstrijdig om u welkom te heten, maar tóch wil ik u welkom heten, omdat ik hoop dat deze avond u steun kan bieden. Een avond waarop u even uit het lawaai bent, een plek om even stil te staan, om in stilte tegen onze dierbaren te kunnen praten. Een plek om een lach, een traan en een herinnering te kunnen delen. Een plek waar het leven even wacht. Want lieve jij, er is geen dag dat jij er niet bent. Jij bent in mij en dat is voor altijd.”

Niet alleen klonk er muziek en werden er gedichten voorgelezen tijdens de dienst, ook noemde Linda de namen op van de overleden kinderen die de mensen van tevoren aan haar hebben doorgegeven. Bij het klinken van de naam, mocht de desbetreffende nabestaande naar voren komen om een kaarsje aan te steken bij het speciale altaar, waar kaarsjes in de vorm van een hart brandden en foto’s waren neergezet. Er werden 18 namen opgenoemd. Met het lied ‘Precious Child’ van zangeres Karen Taylor-Good, het speciale lied voor WereldLichtjesDag, werd de dienst afgesloten en werd iedereen uitgenodigd om met zijn of haar brandend lichtje naar buiten te gaan en het lichtje bij het monument voor het overleden kind, dan wel bij een eigen grafje, neer te zetten.

Beelden bij dit artikel