Wij van WC-eend: Iemand Gianni al verwittigd?

Plat gaan ze, de circa 27 lindes in de Marktstraat in Made. Tenminste, dat besluit viel tijdens de raadvergadering afgelopen donderdag. Coalitiepartijen VVD en LHB stemden voor en kregen daarbij ook steun van het CDA. Een van de weinige keren dat niet alle coalitiepartijen op één lijn zitten want Groen Drimmelen is mordicus tegen. Ook Gianni Romme stak laatst zijn mening niet onder stoelen of banken en zei dat er niet gekapt moet worden omdat de bomen hóren bij het aanzicht van – en beeldbepalend zijn voor – de Marktstraat. Daarin staat de oud-schaatser bepaald niet alleen, getuige de vele reacties.

Aan de stand verplicht door de G in de partijnaam, sprak Leo Mol namens GD zich het duidelijkst uit van allen. Hij zei dat er maar één goede oplossing is en dat is om álle bomen te laten staan. Het leverde hem applaus van de tribune op. Applaus én opmerkingen waarvan burgemeester Gert de Kok als voorzitter van de gemeenteraad, meermaals moest melden dat dit niet is toegestaan in een raadsvergadering. 

Met alle bomen laten staan wordt het in elk geval minder ingewikkeld want al dan niet opgenomen in amendementen, rolden de suggesties van andere partijen over en weer. Die varieerden tot alleen de écht zieke bomen kappen, alle zwakkere bomen kappen, bomen verplaatsen en herplanten, tot in ruil voor gekapte bomen elders andere compensatiebomen planten.

Wethouder Jan-Willem Stoop sprak dan ook over een lastig dossier en een niet populaire maatregel. Toch besloot hij zijn beantwoording met het vast te willen houden aan het rapport dat opgemaakt is door Storix Boom- en Landschapsbeheer. Op toespelingen van o.a. Ad Buijs van de CAB dat de boomexpert van dit bedrijf die de bomen in Made onderzocht een boomliefhebber pur sang is en altijd gáát voor behoud van bomen maar hier op z'n minst met een tegenstrijdig verhaal komt, ging Stoop niet in. Wel zei de wethouder dat kap van niet zieke bomen juist ook kan dienen voor expansie van andere bomen die zo meer ruimte krijgen. 'Minder stammen, meer blad', vatte hij het samen.

Objectief bezien zou je het rapport inderdaad kunnen zien als 'gevalletje wij van WC-eend adviseren WC-eend'. Dat is ook de reden dat de CAB het initiatief heeft genomen om een petitie te starten. Deze petitie; Stop kaalslag bomen Marktstraat Made, is te vinden (en eventueel te tekenen) via deze link:  https://www.petitie24.nl/petitie/2209/behoud-bomen-marktstraat-made