Zondagavondcolumn van Jan: Heult de volkspartij VVD tegen een rookvrije generatie?

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Heult de volkspartij VVD tegen een rookvrije generatie?’

Laatst kreeg ik de opmerking dat mijn columns wel veel kritisch gedoe is richting gemeente Drimmelen en alles wat daarmee samenhangt, zoals de gemeenteraad en de daaraan gebonden bestuurders, zeg maar college. ‘Doen ze het nou nooit goed?’ was één van de reacties. Laat ik het zo zeggen: ‘vaak niet maar meestal wel’. Gelukkig maar. Nou hoor ik wel vaker kretologieën in de geest van ‘mee eens of niet mee eens’ en alles wat daar tussen past. Dus heb ik mijzelf de plicht opgelegd het over een andere boeg te gooien. Een compliment uitdelen aan onze eigen gemeenteraad, de gekozen volksvertegenwoordigers dus. Lekker toch. Maar ik heb meer goed nieuws. Als columnist had ik mij zelf ook beloofd de uitdrukking ‘vies spelletje’ niet te gebruiken. Ik zal deze uitdrukking ‘vies spelletje’ dan ook niet gebruiken in deze column. Ik doel hier op het artikel op nos.nl van 24 augustus 2020 waarin de club Follow the Money de volgende kop lanceerde: ‘Tabakslobby had – via VVD – toch invloed op regulering tabaksverkoop’. Lezende de inhoud van dat artikel zal ik het ook nu geen ‘vies spelletje’ noemen. Maar landelijk wel degelijk – neen ik noem het niet – getuige de inhoud van het bewuste artikel. Wat hadden de landelijke VVD-broeders en zusters geflikt? Zich voor het karretje laten spannen van de tabaksfabrikant en dito industrie met als gevolg, dat de doelstelling naar een rookvrije samenleving flink werd afgezwakt zo ergens in 2040. ‘Wie dan nog leeft die dan nog zorgt’. Ja toch? Ben je lekker mee. Maar de lokale Drimmelense VVD doet aan dat landelijke geflikflooi niet mee. Hier in Drimmelen hebben ze niks te vertellen. Daar is de LHB voor. Anders was de nota Lokaal Gezondheidsbeleid Kerngezond Drimmelen 2019-2022 er nooit gekomen met onder andere: ‘Het doel is te voorkomen dat jongeren gaan roken’……………Zie daar mijn eerste compliment. Bravo!, hoor ik mijn critici al roepen. Maar de koek is nog niet op. Aan sportclubs, scholen etc. etc. werd door het gemeentebestuur de eer gelaten om hun entrees enzovoorts, op te leuken met stoeptegels met het opschrift ‘Rookvrij op weg naar een rookvrije generatie’. En die door de gemeente afgegeven stimulans werd braaf opgevolgd. Niet overal, maar wel vaak. Gelukkig maar. Ziedaar een tweede compliment. ‘Je kan het’, hoor ik de critici zeggen. Nou vind ik twee complimenten in één column wel heel veel. Maar goed het is zoals het is. Van mij mogen ze alle voetstraten met die tegels dichtplakken. Wordt iedereen er aan herinnerd, ook de VVD. En met die rode loper eroverheen van de LHB, wordt het er ook een stuk vrolijker op. Niks mis mee, prima toch? Dan zal ik een vette derde uitdelen voor struikel- en rookvrije trottoirs.
Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet.
Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl