Zondagavondcolumn van Jan: ‘Komen de Koning en Koningin naar Made?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Komen de Koning en Koningin naar Made?’

Laat ik beginnen met het goede nieuws. De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Ik heb mijn vaste aanstelling als columnist op zak en ook een vet contract. Komt natuurlijk door die knap bedachte en geschreven columns, dat wel natuurlijk. Ook mijn traktement zit gebeiteld. Vond het te veel van het goede en dit gaat dan ook naar een goed doel. De mantelzorgers denk ik. Die worden toch in de steek gelaten door ons aller gemeente.

Dat over die mantelzorgers brengt mij naar de begroting 2021. Eén en al halleluja als ik sommige fracties moet geloven. De lasten worden nauwelijks verhoogd, liggen duidelijk onder het landelijke gemiddelde en zelfs onder de inflatie. Yes! Lekker toch en om blij van te worden. Andere fracties noemen het een waanzinbegroting. De lasten gaan juist stevig omhoog voor de burgers. Met meer dan zeven procent volgens die cijferaars. Wat moet ik van dat gekrakeel geloven? Dan stuiven we af op een vele tonnen aan euro’s tekort, dan speelt de financiënwethouder quitte en nu een zakgeldje te weinig. Maar deze wethouder ‘sondeert’ kennelijk doorlopend gelijk de dagkoersen op de beurs of wat dan ook. Wat ‘sondeert’ betekent? Vraag het de wethouder zelf maar. Ik heb al eens gezegd: ‘Wie veel woorden gebruikt, heeft wat te verbergen’. Nou daar komt het gebruik van moeilijke woorden nu dus ook bij.

Verder maar met de portemonnee van de gemeente. Ja over die belachelijke ophaalbrug heb ik het al eens gehad. Weg met dat idee. Blijf het toch zeggen: honderdduizend euro’s of meestal meer. Hallo zeg en die mantelzorgers dan, die afgescheept worden met zoiets van 33,33 euro de man/vrouw/kind. En oh ja niet te vergeten: Het Culturele Hart van Made. Daar moet nog wat geld voor gevonden worden. Ligt daar in Made kennelijk op straat of groeit aan de bomen. Lijkt potdikke wel of de Koning en Koningin binnenkort op bezoek komen. Zou het? Ja? Dan moet je toch wel iets meer laten zien, dan een marktje op het Raadhuisplein, wat zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en een lachende papierprikkende raadsfractie.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl