Zondagavondcolumn van Jan: ‘Mag bij de VVD-Drimmelen iedereen mee doen?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Mag bij de VVD-Drimmelen iedereen mee doen?’

Goed nieuws de afgelopen dagen en de dagen die ons nog resten met de ‘Week van Lezen en Schrijven’. Deze week is niet zo maar een dingetje. Ruim 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen en schrijven en dat niet alleen, ook de eigentijdse dingen zoals het gebruik van een pc, smartphone of tablet gaat dan hun neus voorbij. Kijk en daar nam wethouder Jürgen Vissers van Groen Drimmelen het voortouw in met een handgeschreven blocnotevelletje waar iedereen werd uitgenodigd om naar de bieb in Made te gaan. Eén van de plaatsen om te sleutelen aan – en kennis te maken met – de vaardigheden van het lezen en schrijven. Prima zaak en goed dat daar aandacht voor is.

Maar het feestje was nog niet compleet. De wethouder met zijn ploeg won afgelopen week zowaar een prijs voor het schrijven van een brief in heldere begrijpelijke taal. Een fenomeen waar overheden nogal al eens moeite mee hebben. Niet voor Jürgen en zijn mensen die namens de gemeente Drimmelen aan de strijd deelnam en met hun duidelijke brief de ‘Taalbokaal’ in de wacht sleepte. Chapeau dus en petje af met een diepe buiging! Helaas werd het feestje wreed verstoord door de plaatselijke VVD, die van de gemeente Drimmelen dus. Deze club frommelende een flyertje in A5-formaat in de brievenbussen, ook in die van de mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en meer, waarin een bewonersonderzoek werd aangekondigd. Deelname kon door een QR-code te scannen met de mobiele telefoon, je weet wel, zo’n code in de vorm van een blokkendoosje. Nu moet je maar net zo’n telefoonding hebben en ook nog eentje die QR-codes kan lezen. Toevallig kende ik dat kunstje en dus hopla op pad via de digitale snelweg en het dito tijdperk in. Werd ik toch brutaal getrakteerd met de vragen: cookies ja of neen, of mijn toestel mijn locatie mocht verraden en ook nog om toegang tot mijn foto’s. Dit alles met de waarborg dat anonimiteit werd gewaarborgd. Kijk en toen haakte ik af en haalde een oude smartphone van stal om dat gevraag uit nieuwsgierigheid eens uit te proberen.

Nou zes pagina’s verder en ‘tig’ vragen kon ik ook mijn e-mailadres achterlaten voor een horecaprijs of plaatsnaambord. Heb voor deze twijfelachtige eer bedankt en heb tenslotte een tip voor alle politieke partijen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Stop met dat QR-gedoe, ga de straten en pleinen op, posteer je met flyers en goodwill bij supermarkten en weekmarkten, draag je boodschap uit, laat weten wie je bent en waar je voor staat, verkoop geen loze holle praat, lieg niet, wees niet mensenschuw, heb actieve herinneringen, enz. enz. maar wees vooral en bovenal eerlijk en sluit niemand uit.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl