Zondagavondcolumn van Jan: ‘Ons kent ons’: Een plan voor Made, en door Made

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week:’Ons kent ons’: Een plan voor Made, en door Made.

Bij de eerst volgende opinieraad van de gemeente Drimmelen, waar wijze mannen en vrouwen meningen delen en uitwisselen in een soort ruilmarkt, staat op de agenda een voorstel voor nieuw dorpshart in het centrum van Made. Het voorstel, overladen met woorden en getallen met zes nullen, gaat over een stokoud en gemeentelijk monument dat wordt gereanimeerd, huizen die er worden gebouwd voor Jan en alleman. Een buurthuis met alles erop, erin en eraan, gaat tegen de vlakte en een kapelzaaltje wordt een kerkje. Ziedaar en jawel, het dorpshart. ‘Een plan voor Made, en door Made’, volgens de dienstdoende gelukswethouder eerder in BN/DeStem over het megalomane plan om het centrum van Made een sociaal cultureel dorpshart cadeau te doen.

Ik zal je de vele miljoenen die rondgaan besparen, maar a priori (soort voorrang) gaat er het nodige over de streep met de broodnodige subsidies, borgstellingen door de gemeente voor leningen en een jarenlange garantie – ook weer door de gemeente – door de tekorten om het gemeentelijk monument open te houden. Een monument, dat nu nog eigendom is van een bouwbedrijf uit Breda. Bij zulk soort nieuws, zeker als het gaat over bouwen en bouwbedrijven, word ik altijd nieuwsgierig. Ik duik dan in het digitale archief en zoek het voorstel. Komt dit ding eerder nog in een informatieronde waar boeren, burgers en buitenlui welkom zijn maar in dat stuk staat in het vak ‘Ter inzage’: Niks, nada, blanco. Daar hebben die boertjes, burgertjes en buitenluitjes niks mee te maken. Daarvoor moet je in het echte opiniestuk zijn. Vette pech. Eén en al geheimhouding.

Memo AKD herbestemming Bernarduskerk (geheimhouding),
Second opinion Kostenraming verbouwing Bernarduskerk (geheimhouding),
Grondexploitatie (geheimhouding)
Begrotingswijziging (geheimhouding)’.

Alles is geheim en daar heb ik een p..thekel aan en verstopt in de GEHEIM-kist. Nou zit die kist met geheimhoudingen onderhand prop- en overvol, dus als men toch met euro’s aan het strooien is: koop een grotere kist of trap de bodem er uit. Ben overigens benieuwd naar welke partijen de bouwopdrachten gaan. Gemeente heeft ervaring en avontuur genoeg, maar het Bredase bouwbedrijf zal het wel niet worden.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl